De failliet verklaarde winkelketen Blokker is begonnen met wat het omschrijft als "de grootste uitverkoop ooit". Dit initiatief heeft de filialen meteen extra drukte opgeleverd, vooral nu de feestdagen in zicht komen. De uitverkoop is bedoeld om zoveel mogelijk geld binnen te halen en zo de schuldeisers tegemoet te komen, bevestigen de aangestelde curatoren.
Drukte in aanloop naar feestdagen
In meerdere steden, waaronder Rotterdam, Amsterdam en Den Haag, werd al melding gemaakt van ongewoon veel winkelend publiek. Hoewel deze periode traditioneel druk is vanwege Sinterklaas en Kerst, lijkt de combinatie van forse kortingen en economische onzekerheid extra mensen naar de winkels te trekken. Ook opvallend: klanten kunnen nog steeds hun Douwe Egberts-spaarzegels inwisselen, een actie die mogelijk meer bezoekers lokt.
Ondanks de hernieuwde interesse van consumenten blijft het faillissement een feit. Bestellingen via de webshop zijn gestaakt, en retourneren is niet meer mogelijk. De winkels blijven voorlopig open tot het einde van het jaar.
Verkoop van winkels en doorstart
De curatoren overwegen naast de uitverkoop ook andere maatregelen om de financiële schade te beperken. Een mogelijke verkoop van een deel van de ruim 400 winkels wordt genoemd als optie om de schulden te reduceren. Tegelijkertijd wordt onderzocht of er kansen zijn voor een doorstart van (een deel van) de keten. Dit proces staat echter nog in de kinderschoenen, en concrete vooruitzichten zijn er niet.
Blokker verkeerde al langere tijd in zwaar weer. Toenemende concurrentie van discounters zoals Action en webshops zorgde voor een dalend aantal klanten. Bovendien had de keten te maken met stijgende kosten en een mislukte beursgang, mede door onzekerheden tijdens de coronacrisis.
Overleven in een uitdagende markt
Het faillissement werd ingeluid door een waarschuwing van accountants in het jaarverslag van moederbedrijf Mirage Retail Group. De prestaties van Blokker bleven achter bij de verwachtingen, en een voortzetting van dat patroon zou volgens het rapport tot financiële problemen leiden. Deze voorspelling werd afgelopen zomer werkelijkheid, waarna de winkelketen uitstel van betaling aanvroeg.
Met ruim 3.500 werknemers en een bekende naam in het Nederlandse straatbeeld, blijft Blokker een opvallende speler in het faillissementsdossier. Of de naam een toekomst heeft, hangt af van de komende weken. Voor nu trekt de uitverkoop klanten die nog een koopje hopen te scoren, terwijl de curatoren alles op alles zetten om zoveel mogelijk waarde te behouden.