In het lommerijke Belgisch Limburg een brasserie of bistro beginnen? Think twice. Nooit eerder waren de economische omstandigheden in de restauratiesector zo beroerd. Volgens Horeca Vlaanderen gaat er elke vier dagen een restaurant failliet.
Fietsen in België? Neem zelf brood mee
In het Belgische deel van Limburg kun je fantastische fietstochten maken. Heidevelden, industrieel erfgoed, authentieke dorpskernen, het is er allemaal. Enig minpuntje: de tijd dat je er kon neerstrijken op een lommerrijk terras voor een portie Vlaams stoofvlees of mosselen met patatten lijkt voorbij. Het is broodtrommeltje achterop binden geblazen: de restaurants in Belgisch Limburg vallen momenteel sneller om dan dominostenen.
2024: 559 restaurants failliet in België
In de eerste vijf maanden van 2024 gingen er in heel België 559 restaurants op de fles. Volgens statistiekbureau Statbel ligt dit aantal faillissementen een kwart hoger dan het afgelopen tienjaarsgemiddelde. De provincie Limburg wordt het zwaarst getroffen. Daar moesten van januari tot en met mei van dit jaar 33 eetgelegenheden de deuren sluiten. Elke 4,5 dag besluit een Limburgse restauranthouder de pannen en potten neer te leggen.
Oproep restauratiesector aan overheid: verlaag btw-tarief
‘De horeca is helaas opnieuw koploper geworden wat betreft faillissementen,’ zegt Ludo Geurden, voorzitter van Horeca Vlaanderen, in de Belgische krant Het Belang van Limburg. ‘2023 was al een heel moeilijk jaar voor de Vlaamse restaurants en die trend krijgen we voorlopig niet gekeerd. We stevenen af op een he´e´l slecht 2024.’ Ter verklaring van het drama wijst Geurden op het terugbetalen van de ontvangen coronasteun en de stegen prijzen voor energie, voedingsmiddelen en personeel. De vakvereniging roept de overheid de sector lucht te geven door het btw-tarief op niet-alcoholische dranken en voeding naar negen procent te verlagen.