Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Banken kopen aansprakelijkheid Imtech-bankroet af voor 29 miljoen

Door:
Henk Hanssen
  |  25 oktober 2023
Acht jaar na het dramatische faillissement van installatiebedrijf Imtech zijn curatoren en banken het eens geworden over een schikking. De banken, waaronder ABN Amro en ING, worden gevrijwaard van aansprakelijkheid in ruil voor een miljoenenbedrag dat in de boedel wordt gestort. Beleggersvereniging VEB doet niet mee aan het akkoord. Zij dreigen de financiers medeverantwoordelijk te houden voor het bankroet dat schuldeisers voor 1,5 miljard dupeerde.

Met schikking willen curatoren Imtech lange procedures voorkomen

Het is, zoals de curatoren in een verklaring schrijven, de oplossing voor ‘een potentieel complex geschil waardoor langdurige en kostbare gerechtelijke procedures zijn voorkomen’. De banken storten 25 miljoen euro in de boedelkas van Imtech, maken depotbalansen ter waarde van 3,8 miljoen vrij en strepen hun vorderingen weg tegen die van de curatoren. In ruil daarvoor worden de banken gevrijwaard van enige aansprakelijkheid voor de enorme financiële gevolgen van het Imtech-bankroet, het grootste naoorlogse faillissementen van Nederland.

Accountants KPMG kregen draai om de oren

Het geschil was complex maar ook weer niet. De ondergang van Imtech, waarbij 22.000 werknemers hun baan verloren, werd ingeleid door jarenlange fraude bij projecten in Polen en Duitsland. Omkoping en het vervalsen van facturen behoorden zo ongeveer tot de routinewerkzaamheden van bedrijfstop aldaar. De vraag was in welke mate accountants, banken en bestuurders van het hoofdkantoor in Nederland op de hoogte waren van deze praktijken. Vaststaat dat de accountants van KPMG van verschillende jaarrekeningen veel te rooskleurige plaatjes hebben gemaakt. In de afgelopen jaren werden enkele van hen door Accountantskamer berispt.

VEB kan meloen nog niet inslikken

Volgens de curatoren deden ook de banken mee aan het verdonkeremanen van de financiële feiten. Zij werden eerder ronduit beschuldigd van faillissementsfraude en voor ruim een miljard euro aansprakelijk gesteld. Met het akkoord dat nu is bereikt, hebben de curatoren beloofd dit soort bejegeningen voortaan in te slikken. De schikking wordt aangegaan ‘zonder enige erkenning van aansprakelijkheid,’ zo klinkt het. Beleggersvereniging VEB heeft zich nog niet verplicht om deze meloen achter de kiezen te krijgen: het bod van de banken was te laag. ‘De grote vorderingen rond mogelijk paulianeus handelen van de banken zijn nu van tafel,’ aldus VEB-directeur Gerben Everts in het FD. ‘Maar de banken zijn nog niet van ons af. Als zij niet bereid zijn te schikken, stappen curatoren en VEB samen naar de rechter.’


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland