Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Curatoren Imtech gaan Lange Frans achterna

Door:
Henk Hanssen
  |  4 november 2020
Niet alleen Lange Frans verspreidt complottheorieën. In deze uitzonderlijke tijden bezwijken ook doorgaans zo koele rekenaars als curatoren voor de verleiding om de wereld door een eng brilletje te bekijken. Althans dat menen drie Amsterdamse topadvocaten die de curatoren van Imtech er begin deze week bij de tuchtrechter van beschuldigden in ‘bizarre complottheorieën’ te geloven.

Imtech was het grootste faillissement uit de naoorlogse historie

 

De zaak was ingediend door de curatoren van Imtech, het koninklijke installatiebedrijf dat in augustus 2015 jammerlijk failliet ging. Bij de ondergang van Imtech verloren niet minder dan 22.000 werknemers hun baan. Het was daarmee het grootste faillissement uit de naoorlogse historie. Groter dan Ogem, groter dan Fokker en RSV. Talloze bouwprojecten, waaronder de Noord-Zuidlijn in Amsterdam, liepen in het honderd doordat aannemers plotseling op zoek moesten naar een andere partij die de kabels, liften, roltrappen en klimaatbeheersingssystemen kon installeren.

De Brauw declareerde voor tientallen miljoenen aan advocatenkoten bij Imtech

Ruim vijf jaar later zijn de financiële en juridische machinaties die tot het dramatische bankroet leidden nog altijd niet opgehelderd. De strijd spitst zich toe op de rol die vier voormalige advocaten van De Brauw Blackstone Westbroek in de aanloop naar het faillissement hebben gespeeld. De Brauw werd veelvuldig door Imtech ingeschakeld – en niet om het aanvechten van een paar parkeerboetes. Het prestigieuze Zuidas-kantoor declareerde voor vele tientallen miljoenen aan uren bij Imtech.

Spanden advocaten, banken en financiers samen bij Imtech?

De curatoren beschuldigen de advocaten ervan aan een heuse samenzwering te hebben deelgenomen: samen met banken en andere financiers zouden zij zich hebben ingespannen om een zo rooskleurig mogelijk beeld te schetsen van de financiële situatie bij Imtech. Doel: beleggers overhalen ruim een miljard in Imtech te investeren. Methoden: misleidende adviezen en forensische onderzoeksrapporten verstrekken.

Advocaten Imtech verweren zich: ‘Een bizarre complottheorie’

Tegenover de tuchtrechter verweerden de advocaten zich afgelopen maandag tegen de aantijgingen van de curatoren. Een van hen zei er slecht van te slapen. Nummer twee repte van ‘eclatante onjuistheden’ en de derde sprak van ‘een bizarre complottheorie’. Of de rechters daadwerkelijk een oordeel gaan vellen over het werk van de advocaten – Jan Marten van Dijk, Ruud Hermans, Niek Biegman en Harm-Jan de Kluiver – staat nog te bezien. De Raad van Discipline gaat nu eerst bekijken of de klacht van de curatoren zich voor behandeling leent. De zaak wordt voor half december vervolgd.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland