Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

KVK meldt grootste stijging faillissementen sinds begin coronacrisis

Door:
Henk Hanssen
  |  8 december 2021
Afgelopen maand zijn er in Nederland 154 bedrijven failliet gegaan, 54 meer dan in oktober. Dit blijft uit het KVK Trendrapport Bedrijfsleven dat gisteren is gepubliceerd. KVK-analisten spreken van een trendbreuk. De aanhoudende daling van het aantal faillissementen is omgezet in de grootste stijging sinds het begin van de coronacrisis.

KVK-cijfers geven onheilspredikers beetje gelijk

Zouden de onheilspredikers alsnog gelijk krijgen? Al ruim een jaar voorspellen economen, beurswatchers en kredietverzekeraars in koor dat de economie onontkoombaar geteisterd zal worden door een vloedgolf aan faillissementen. Dankzij miljarden aan overheidssteun, uitstel van belastingverplichtingen en de weigering van rechters om gezonde bedrijven failliet te verklaren, is deze rampspoed uitgebleven. Maar door het aflopen van de coronasteun per 1 oktober krijgen de sombere voorspellers toch een klein beetje gelijk.

KVK: trendbreuk in faillissementscijfers

Het Trendrapport Bedrijfsleven dat gisteren door KVK werd gepresenteerd laat dit duidelijk zien. Werden er in de maand oktober nog 99 faillissementen genoteerd, in november steeg dit aantal naar 153. Relatief laag, beklemtoont KVK: in de periode voor corona schommelden de maandcijfers rond de 250 faillissementen. Economieprofessor Erik Stam die op verzoek van KVK naar de cijfers keek, spreekt niettemin van een trendbreuk. De sterkste stijging sinds het begin van de coronacrisis markeert het eind van de langdurige daling van het aantal faillissementen, stelt hij.

KVK: nog altijd meer starters dan stoppers

Veel reden tot zorg is er echter niet. Veel ondernemers ruiken juist nu kansen. KVK signaleert dat het aantal stoppers nog steeds ‘substantieel hoger’ ligt dan het aantal stoppers. Catering (denk aan maaltijdbezorgers), beveiliging, medische praktijken en transport behoren tot de sectoren die ten opzichte van een jaar geleden de sterkste groei doormaken. De groothandel in voedings- en genotmiddelen, de detailhandel en de vervaardiging van meubels zien de grootste afname.

Meer faillissement nieuws
Kindcentrum Baloe failliet Leidsch Dagblad | donderdag 20 juni 2024
K+R Interior Concepts failliet interieurjournaal | donderdag 20 juni 2024
Nieuwe faillissementen van 19 juni 2024 Van de redactie | woensdag 19 juni 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland