Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Game Mania herrijst als webshop

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  9 juli 2025
Bijna een jaar na het faillissement maakt Game Mania een opvallende comeback. De voormalige winkelketen, ooit met dertig filialen in België en Nederland, herstart op 31 juli als puur digitale speler. De herlancering gebeurt via de websites gamemania.be en gamemania.nl, en zal zich volledig richten op de verkoop van fysieke games. Van de vertrouwde winkels blijft voorlopig geen spoor — Game Mania kiest bewust voor een online model, zonder merchandising of andere nevenproducten.

Nieuwe strategie, nieuw begin

De wederopstanding van de van oorsprong Antwerpse keten komt er onder leiding van de Nederlandse ondernemer René van Tuijl, oprichter van groothandel Amazing Games. Hij nam begin 2025 het failliete Game Mania over met de ambitie om het merk een tweede leven te geven, zij het in een afgeslankte, digitale vorm. Aanvankelijk mikte Van Tuijl op een herstart in het tweede kwartaal van 2025, maar die deadline werd om onbekende redenen niet gehaald. Nu is de lancering officieel vastgelegd op donderdag 31 juli.

Van Tuijl is ervan overtuigd dat fysieke games ondanks de digitalisering nog lang zullen blijven bestaan. “Toen ik twaalf jaar geleden als groothandelaar begon, dacht ik dat fysieke games binnen tien jaar verdwenen zouden zijn. Nu zie ik dat het nog minstens tien jaar zal duren — misschien zelfs langer,” stelt hij. Zijn motivatie om Game Mania opnieuw op te bouwen komt deels voort uit de blijvende vraag naar fysieke dragers. “Een echte gamer wil iets tastbaars in handen. Net zoals bij vinyl: het plezier van iets fysieks blijft uniek.”

Lage prijzen als speerpunt

Eén van de opvallendste veranderingen in de nieuwe aanpak is de prijsstrategie. Waar Game Mania vroeger bekend stond als relatief prijzig, belooft Van Tuijl nu het tegenovergestelde. “Wij zullen de goedkoopste zijn, ook goedkoper dan andere grote onlinespelers. We overwegen zelfs een laagsteprijsgarantie, waarbij je het verschil terugkrijgt als je een spel ergens anders goedkoper vindt,” zegt hij. Een definitieve beslissing daarover valt binnenkort.

Door het schrappen van fysieke winkels en het bijbehorende kostenplaatje, zoals huur en energie, hoopt Van Tuijl zijn concurrentievoordeel te vergroten. “We hebben geen duur winkelnetwerk meer. Dat maakt het mogelijk om onze games scherp geprijsd aan te bieden.”

Geen poppen, enkel games

Waar Game Mania zich vroeger ook waagde aan merchandising en andere randproducten — van t-shirts tot actiefiguren — kiest de nieuwe versie resoluut voor focus. “We gaan geen poppen of andere spullen verkopen zoals vroeger. We concentreren ons uitsluitend op games. Selectiviteit is essentieel,” verklaart Van Tuijl.

Hoewel fysieke winkels voorlopig niet op de planning staan, sluit Van Tuijl een toekomstig "belevingsconcept" niet uit. Een winkel waar klanten games kunnen uittesten zou volgens hem wel passen binnen een ervaringgerichte benadering, mocht het onlineverhaal succesvol blijken.

Een merk met geschiedenis

Game Mania werd in 1992 opgericht in Merksem en groeide in de jaren daarna uit tot dé plek voor gamers in België en Nederland. In 2006 werd het bedrijf overgenomen door Free Record Shop, maar in 2014 kochten de drie oprichters het terug. Tien jaar later viel dan toch het doek, vooral door hevige concurrentie, inflatie en de verschuiving naar digitale gameplatforms. Met deze nieuwe doorstart probeert Van Tuijl nu het merk weer relevant te maken in een veranderend speelveld.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland