De Amsterdamse zakenbank Kempen & Co lanceert een nieuw beleggingsfonds dat zich specifiek richt op ondernemingen die in nood verkeren of failliet zijn. Zodra de steunprogramma’s van de overheid aflopen, ziet de bank grote winstkansen voor de Diversified Distressed Debt Pool.
Het fonds richt zich op bedrijven in financiële of operationele nood
Het is wrang maar onontkoombaar. In de kapitalistische jungle geldt nu eenmaal de natuurwet dat wat de dood is voor de een, het brood is voor de ander. En dus liet zakenbank Kempen & Co op 4 januari zonder enige gêne het bericht uitgaan dat er een nieuw beleggingspropositie was gecreëerd. Dit Diversified Distressed Debt Pool gaat zich richten op de handel in schuldpapier van bedrijven die ‘in financiële of operationele nood verkeren, in gebreke blijven of failliet zijn’.
Kempen maakt analyses van wankelende ondernemingen
Of het in tijden waarin complete bedrijfstakken dreigen te worden weggevaagd van goede smaak getuigt om een van aasgierenopportunisme doortrokken persverklaring te verspreiden? Die vraag zal de specialisten van Kempen niet uit de slaap houden. Zij maken uitputtende analyses van wankelende ondernemingen, onderzoeken de waardering van de activa en proberen in te schatten wat het beste moment is om in te stappen.
Kredietbeoordelaars: zombiebedrijven zullen vroeg of laat bezwijken
Waar distressed debt-specialisten wél wakker van liggen is de duur van de steun die centrale banken en overheden bieden. Hierdoor wordt hen het zicht op de werkelijke financiële situatie van een onderneming deels ontnomen. Ook het aantal faillissementen, doorgaans het beste tijdstip voor een deelname, blijft bedrieglijk laag. Kredietbeoordelaars gaan er vanuit dat er zo steeds meer zombiebedrijven ontstaan die vroeg of laat zullen bezwijken.
Gemiddelde jaarrendementen van vijftien procent
Met vergelijkbare fondsen heeft Kempen eerder gemiddelde jaarrendementen van vijftien procent weten te realiseren. De nieuwe Diversified Distressed Debt Pool zal gaan beleggen in hedgefondsen die omvangrijke herstructureringen financieren.