Actuele informatie over faillissementen en surseances

Coronacrisis leidt ‘pas in 2021’ tot faillissementsgolf

Door:
Henk Hanssen
  |  25 november 2020
De al vaak voorspelde faillissementsgolf zal zich niet dit jaar maar in de loop volgend jaar voordoen. Pas dan zullen de gevolgen van de coronacrisis ertoe leiden dat bedrijven daadwerkelijk om gaan vallen. Dit blijkt uit het onderzoek Bijzonder Beheer Barometer dat is uitgevoerd door accountantsbureau PWC en de Universiteit Leiden.

PWC en Universiteit Leiden: stilte voor de storm

Al sinds dit voorjaar voorzien economisch analisten dat het aantal faillissementen in 2020 scherp zal stijgen. Vooral dankzij de massieve steunoperatie van het kabinet is de voorspelde toename tot dusver uitgebleven. Afgelopen maand verscheen zelfs een laagterecord in de boeken: niet eerder dit jaar spraken rechtbanken zo weinig (236) faillissementen uit. Volgens een onderzoek van PWC en de Universiteit Leiden waarvoor recentelijk 102 herstructureringsexperts werden ondervraagd, is er echter sprake van een stilte voor de storm.

In het tweede kwartaal van 2021 vallen de hardste klappen

Bijna de helft van de geraadpleegde experts is bij een grote Nederlandse bank werkzaam op de afdeling bijzonder beheer. De andere deskundigen werken als insolventieadvocaat, creditmanager, investeerder en bedrijfsadviseur. Over het tijdvak waarop het faillissementsspook daadwerkelijk zal toeslaan, bestaat onder het panel nauwelijks twijfel. In het tweede kwartaal van 2021 zullen de hardste klappen vallen. Alle experts zien de instroom van bijzonder beheer dossiers al in de komende maanden toenemen. De afbouw van de steunmaatregelen en oplopende liquiditeitstekorten zullen volgende voorjaar hun tol eisen.


Draait je bedrijf nog goed? Doe een ‘pre-mortem analyse’

Opvallend is dat 34 procent van de experts oordeelt dat de coronacrisis níet de hoofdoorzaak van de problemen is. Zij noemen een verouderd verdienmodel en schulden die vóór corona al te hoog waren als voornaamste reden. Als het gaat om de sectoren die het zwaarst worden getroffen, zijn de antwoorden wel eensluidend. Horeca, cultuur, sport en recreatie en de groot- en detailhandel krijgen het grootste leed te verstouwen. Maar lang niet alle bedrijven die nu prima draaien kunnen zich veilig wanen. Volgens Jan Adriaanse en Jean-Pierre van der Rest van de Universiteit Leiden doen juist zij er verstandig aan om een ‘pre-mortem analyse’ te doen: ‘Als het nu goed gaat moet je nadenken over een mogelijk “doom-scenario”. Wat als volgend jaar de vraag inklapt, nog meer mensen hun baan verliezen, zij de hand meer op de knip houden of er toch geen vaccin komt? Is mijn onderneming daar dan klaar voor? Zijn we flexibel genoeg? Hebben we voldoende buffers?’

Het volledige onderzoek van de Bijzonder Beheer Barometer is hier te downloaden.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland