Actuele informatie over faillissementen en surseances

Privacywaakhond duwde VoetbalTV ten onrechte faillissement in

Door:
Henk Hanssen
  |  25 november 2020
VoetbalTV, het videoplatform van Talpa Network en de KNVB waarop amateurwedstrijden werden uitgezonden, is ten onrechte failliet gegaan. Maandag bepaalde de rechter dat de Autoriteit Persoonsgegevens nooit een boete van ruim een half miljoen had mogen opleggen. Door de boete besloot VoetbalTV in september vorig jaar zelf het faillissement aan te vragen.

Gevoelige tik voor Autoriteit Persoonsgegevens

Het vonnis van de rechter is een gevoelige tik voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De privacytoezichthouder stelde zich op het principiële standpunt dat VoetbalTV aan elke afzonderlijke speler toestemming moest vragen voor het maken en uitzenden van opnames. VoetbalTV meende dat er een gerechtvaardigd commercieel belang bestond voor het verzamelen van deze data. Volgens de rechter heeft de AP de wet te eng geïnterpreteerd en daardoor ten onrechte een boete van 575.000 euro opgelegd.

VoetbalTV: wekelijks 30.000 amateurwedstrijden uitzenden

Drie jaar geleden schoot VoetbalTV met grootse plannen uit de startblokken. Het bedrijf, een joint venture van Talpa Network en de KNVB, wilde alle 30.000 wedstrijden die er wekelijks in het amateurvoetbal worden gespeeld gaan uitzenden. De velden zouden worden voorzien van twee slimme high-end camera’s en een microfoon die met behulp van een virtuele editor volautomatisch de partijen vastlegden. Bij elkaar opgeteld zou dit staaltje narrow-casting een groot kijkerspubliek opleveren dat voor adverteerders interessant was.


VoetbalTV wilde scouting van talentjes faciliteren

Begin 2018 kondigden de eerste amateurclubs vol trots aan dat alle supporters waar ook ter wereld hun eigen cluppie konden zien spelen: op telefoon, tablet, computer of smart tv. In korte tijd stelde VoetbalTV 160 camera’s langs de velden op die elk weekend honderden livestreams verzorgden. Het bedrijf wilde de applicatie uitbreiden met een systeem dat automatisch wedstrijdsamenvattingen maakte, de beoordeling van scheidsrechters vergemakkelijkte en de scouting van talentjes faciliteerde. De plannen liepen stuk op het slepende conflict met de AP.

Kan VoetbalTV comeback maken?

De AP kan nog in beroep tegen het vonnis van de rechtbank. Volgens privacyjuristen maakt de waakhond geen schijn van kans omdat er op het oordeel juridisch weinig valt af te dingen. Diverse deskundigen zouden de autoriteit vooraf hebben gewaarschuwd voor dit smadelijke verlies. In De Telegraaf riep John de Mol op om het functioneren van de privacywaakhond te onderzoeken, ‘voordat meer bedrijven onnodig slachtoffer worden’. Het is nog niet duidelijk of VoetbalTV de door veel amateurclubs gewenste comeback kan maken. ‘We gaan nu kijken naar de mogelijkheden die dit vonnis ons biedt,’ aldus ceo Maarten Hoffer.

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland