CNN, startersoma Neelie Kroes, grote Europese lampenproducenten: allemaal reisden ze naar Groningen om het wonder van het licht te aanschouwen: Tvilight, de slimme straatlantaarn die de wereld miljoenen zou gaan besparen. Gisteren werd de veelbelovende start-up plotseling failliet verklaard.
Intelligent, ‘on-demand’ verlichtingssysteem
‘Tvilight: the ‘talking’ streetlamps that will lighten your heart (but not your wallet)’. Met deze ronkende kop presenteerde CNN op 18 juli 2013 een startende onderneming aan de wereld. ‘Tvilight heet het systeem. Het is uitgevonden door de Nederlandse ontwerper Chintan Shah terwijl hij studeerde aan de TU Delft. Tijdens overzeese vliegreizen was het hem opgevallen dat lantaarns ’s nachts lege en desolate straten verlichten.’ Shah bedacht een slimme oplossing, aldus het Amerikaanse station. Een intelligent, ‘on-demand’ verlichtingssysteem dat draadloze sensoren gebruikt. Wanneer een mens, fiets of auto nadert, gaan de straatlantaarns branden; de rest van de tijd zijn ze gedoofd.
Miljoenen besparen
Er zijn start-ups die het met minder publiciteit moeten doen. Maar voor Tvilight leek alles vanaf het begin mee te zitten. In 2010, vier jaar nadat hij vanuit India naar Delft was gekomen, won Chintan Shah de Campus Energy Challenge. In 2011 mocht hij op de universiteit een pilotproject opzetten. Zijn bedrijfje werd omarmd door de adviseurs van YES!Delft, een incubator voor veelbelovende entrepreneurs die in de wereld het verschil kunnen gaan maken. En Tvilight hád die potentie. Straatverlichting kostte Europese staten tien miljard euro per jaar, had Shah uitgerekend. Alle lantaarns bij elkaar stootten veertig miljoen ton CO2 uit. De slimme straatlantaarns konden deze emissie met tachtig procent terugdringen. En ze zouden overheden miljoenen besparen.
Minderheidsbelang Osram
In 2015 kwam Neelie Kroes naar Groningen. In haar rol als speciaal afgezant van de Startup Delta van Economische Zaken prees de voormalige Eurocommissaris de creatieve geesten achter Tvilight. In het najaar van 2016 klopte Osram aan de deur. De Duitse gigant, een van ’s werelds grootste lampenfabrikant, nam een belang van 47,5 procent. Aan geld en een internationaal klantennetwerk kon het niet meer ontbreken, zo leek het. Nuenen, Moerdijk, Helmond: Tvilight leverde aan allerlei Nederlandse steden. Ook in Seoul, Keulen, Istanbul en Berlijn ontbrandden de slimme lantaarns. En toch ging het faliekant mis. De rechtbank Noord-Nederland heeft Sander Vos van Yspeert advocaten tot curator benoemd. Aan hem de taak uit te zoeken waarom de ‘smart streetlights’ plotseling zijn gedoofd.