Actuele informatie over faillissementen en surseances

Nederland wordt het Panama aan de Noordzee

Door:
Robert Jan Blom
  |  11 juli 2018
Nederland ligt niet in Midden-Amerika, wordt niet geleid door een dictator en er groeien geen bananenbomen in de polder. Toch meent onze dwarse columnist Robert Jan Blom dat Nederland hard op weg in een bananenrepubliek te veranderen. In deze spraakmakende bijdrage somt hij vier redenen op waarom we binnenkort onze landsnaam kunnen wijzigen in Panama aan de Noordzee.

1. We zijn een belastingparadijs

U staat er misschien niet elke dag bij stil maar u woont niet in Nederland. U resideert in Panama aan de Noordzee. In fiscaal opzicht dan. Net als dat Midden-Amerikaanse scharnierlandje fungeert ons land als een internationale hub in een netwerk van schimmige belastingvrije routes. In de onafhankelijke Belastingparadijzen Top 10 van Oxfam Novib (u weet wel, de filantropenclub die in Derde Wereldlanden fiscaal aftrekbare seksfeesten belegt) zijn we inmiddels gestegen naar de derde plek. Alleen Bermuda en de Kaaimaneilanden zijn ons nog te slim af. Kwestie van tijd. Ons land sluit deals met multinationals zodat zij veel minder belasting hoeven te betalen. De helft van alle Fortune-500-ondernemingen heeft zich om die reden in Nederland gevestigd. Herhaaldelijk heeft onze regering aangekondigd al te excessieve voordelen aan te pakken maar daar lijkt bar weinig van terecht te komen.

2. Drugscrimineel kan vrij rondlopen

Niet alleen notoire belastingontduikers genieten een grote bewegingsvrijheid in een bananenrepubliek, ook drugscriminelen wordt doorgaans geen strobreed in de weg gelegd. En zie… ook bij ons loopt er zo’n type rond: voormalig tv-presentator Frank Masmeijer, no less. Wegens het smokkelen van 467 kilo cocaïne werd de gevallen NCRV-coryfee in België tot acht jaar cel veroordeeld. Maar Nederland wil ‘de Vlaamse Escobar’ niet uitleveren omdat de kwaliteit van de Belgische cellen ontoereikend wordt geacht. Ergo, zolang Masmeijer zich niet in België vertoont blijft hij op vrije voeten. Het hoger beroep rond deze zaak wordt bemoeilijkt door een juridisch  steekspel: de affaire kan nog eindeloos worden gerekt. Over bananenrepublieken gesproken…


3. Rechtspositie van de burger is uitgehold

Heel begrijpelijk dat de wetgever u wil ontmoedigen met het minste of geringste gedoetje naar de edelachtbare te lopen. De griffiekosten zijn tegenwoordig echter zo hoog geworden dat menigeen het er maar bij laten zitten. En dan hebben we het niet alleen over de buurman die u in de schaduw laat zitten omdat hij stug weigert zijn heg te snoeien. Ook wie door een concurrentiebeding,  alimentatiekwestie, bedrijfsongeval of erfenis wordt benadeeld, ziet al gauw van een rechtszaak af. Advocaat, deurwaarder, griffierecht – het kost alles bij elkaar al gauw duizend euro voordat je aan de balie je verhaal mag doen. En als je pech hebt en verliest, krijg je ook de kosten van de tegenpartij aan je broek. Of de rechtspositie van Panamese burgers veel beter is betwijfel ik maar feit is wel dat úw juridische positie de laatste jaren danig is verslechterd.

4. Dreiging uit het Oosten

Zoals de broze Midden-Amerikaanse bananenrepublieken worden aangetast door onstabiele buren als Venezuela, Colombia en Mexico, zo wordt de orde in de Lage Landen sluipenderwijs ondermijnd door onze vrienden uit oosten. De dag nadert waarop we zullen betreuren Polen, Hongarije, Bulgarije en Roemenië ooit tot de EU te hebben toegelaten. Sympathieke volkeren die ik een goed leven gun, daar niet van. Tien tot vijftien jaar na hun entree in Brussel moeten we evenwel vaststellen dat de bestuurders aldaar nog lang niet aan het concept ‘rechtstaat’ toe zijn. Van Boekarest tot Warschau: de ene na de andere pseudo-premier gaat Erdogannetje spelen. Machtsmisbruik, stembusfraude, onafhankelijke rechters een vervroegd pensioen induwen en ondertussen een christenblank apartheidsregime handhaven waar Zuid-Afrikaanse veteranen likkebaardend naar kijken. Kortom, hoe drijven we deze paarden van Troje de unie uit voordat ze ons te grazen nemen?

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland