Actuele informatie over faillissementen en surseances

Medische staf waarschuwt voor bankroet Slotervaartziekenhuis

Door:
Henk Hanssen
  |  11 juli 2018
De medische staf van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis maakt zich ‘ernstig zorgen’ over het huidige management en vreest dat een faillissement onafwendbaar is wanneer er geen maatregelen worden genomen. Dit schrijft de voorzitter van de medische staf in een uitgelekte vertrouwelijke brief aan de Raad van Bestuur.

Flamboyante directeur

Het Slotervaartziekenhuis lijkt op een recidiverende patiënt. Nog maar een paar jaar geleden raakte het ziekenhuis in opspraak door haar flamboyante directeur, Aysel Erbudak. Zij slaagde erin met zo ongeveer iedereen ruzie te krijgen, inclusief verzekeraars en artsen, terwijl ze er ook nog van werd verdacht haar functie te misbruiken voor eigen gewin. Door het ziekenhuis spookfacturen te laten betalen zou ze samen met een partnerbedrijf een privéproject in Turkije hebben gefinancierd. Bovendien zou ze al te kwistig zijn omgesprongen met geld uit een kas waar alleen haar vingers toegang toe hadden. De strafzaak tegen haar loopt nog. Zelf ontkent ze alle beschuldigingen.

Gezondheidszorg efficiënter 

Na het vertrek van Erbudak in 2013 wordt het (al eerder geprivatiseerde) ziekenhuis overgenomen door een clubje zorgondernemers waaronder Loek Winter en Willem de Boer, de huidige bestuursvoorzitter. Prof dr Winter, van oorsprong radioloog, is er heilig van overtuigd dat de gezondheidszorg efficiënter georganiseerd kan worden. En hij laat het niet bij woorden, al sinds de jaren negentig participeert hij in diverse initiatieven. In 2011 wordt hij op de Nyenrode Business University aangesteld om als hoogleraar Healthcare Entrepreneurship zijn visie te geven. De Boer, niet afkomstig uit de medische sector, is een bankier die het in Londen tot vice president van zakenbank Merrill Lynch bracht. Hij zit er vooral in als investeerder.


Medici luiden noodklok

Met de heren achter het instrumentarium ontwikkelt het MC Slotervaart, zoals het ziekenhuis sinds 2015 heet, zich tot een casestudy waar Winters bedrijfskundestudenten nog tot in lengte van jaren van zullen smullen. Uit speurwerk van NRC en Het Parool blijkt dat het ziekenhuis onder meer worstelt met krakkemikkige sterilisatiemachines, verouderde scanners en operatiekamers waar het klimaatbeheersingssysteem uitvalt. De problemen zijn zo ernstig dat de Vereniging Medische Staf op 8 mei van dit jaar de noodklok luidt. In een brandbrief aan de Raad van Bestuur spreken de artsen onverbloemd van ‘de crisissituatie’. Bij de commissies die zijn opgezet op de organisatie te verbeteren ontbreekt het aan ‘efficiëntie, doortastendheid en resultaat’. ‘De huidige aanpak van de RvB zal leiden tot een faillissement van ons ziekenhuis,’ waarschuwen de medici.

Dreiging faillissement

De dreiging van een faillissement doemt ook op uit andere berichten. Een paar dagen geleden werd bekend dat het MC Slotervaart met grote financiële problemen kampt. In 2016 boekte het ziekenhuis nog een winst van 3,4 miljoen euro. Volgens het FD dat de jaarrekeningen van accountant EY wist in te zien, wijzen de voorlopige cijfers over 2017 op een verlies van 1,5 tot 3 miljoen. Ook de tot hetzelfde concern behorende MC Groep Flevoland, waar ziekenhuizen in Lelystad, Emmeloord en Dronten onder vallen, verkeert in zwaar weer. Onderhandelingen met huisbankier ING zouden tot nu toe niets hebben opgeleverd. In een reactie ontkende Loek Winter dat er sprake is van acute financiële nood. Hij noemt de berichtgeving ‘zeer tendentieus’.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland