Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Utrechtse vermogensbeheerder Finles liquideert fondsen

Door:
Henk Hanssen
  |  14 februari 2018
Finles Capital Management, de Utrechtse vermogensbeheerder waar oud-minister Ben Bot jarenlang als president-commissaris functioneerde, heeft uitstel van betaling aangevraagd. Tegelijkertijd zijn ‘vrijwel alle fondsen’ in liquidatie gegaan. ‘Op deze manier worden de belangen van de participanten zoveel mogelijk veiliggesteld,’ zo meldt Finles op haar website. Op 9 januari deed de FIOD een inval bij Finles wegens verdenking van betrokkenheid bij een omvangrijke belastingfraude.

Gerommel

Finles, dat al sinds 1977 bestaat, biedt meer dan tien fondsen aan die beleggen in ‘gevorderde startups’, hedgefondsen en opkomende markten. Klanten zijn voornamelijk professionele beleggers die in opdracht van pensioenfondsen en welgestelde particulieren vermogens beheren. Waar de doorsnee financiële instelling gebaat is bij rust, onderscheidt Finles zich de laatste jaren juist met het tegenovergestelde, onrust. Het rommelt al geruime tijd bij de onderneming. In juli 2017 zette de AFM drie fondsen op slot na twijfels over de waardering.

Ben Bot

Eveneens vorig jaar stapte de voltallige raad van commissarissen op, inclusief Ben Bot, de voormalige minister van Buitenlandse Zaken die er lange tijd als voorzitter opereerde. De vraag is waarom de raad er de brui aan gaf. In de media verklaart de oud-minister nooit een melding van de fiscus te hebben ontvangen over problemen of misstanden.’ Hij stelde simpelweg dat de raad is vertrokken omdat ze het ‘welletjes’ vonden. Bot heeft inmiddels van de FIOD het verzoek ontvangen om te komen praten.

Belastingtrucs

Zagen hij en de andere toezichthouders aankomen dat er belastingtrucs werden toegepast waar zij geen goedkeuring aan konden hechten? Volgens De Telegraaf wordt Finles er door de FIOD van verdacht een constructie te hebben opgetuigd om dividendbelasting te omzeilen. Met de belastingfraude zou een bedrag van 45 miljoen euro zijn gemoeid. Op zoek naar bewijs viel de FIOD begin dit jaar binnen bij het Utrechtse kantoor van Finles. Ook in Luxemburg werd een bedrijf doorzocht.

Geen expert

In een verklaring op haar website stelt Finles dat het om een ‘internationaal gestructureerde transactie’ gaat. Mocht er een foutje gemaakt zijn, dan is dat toch vooral de schuld van derden: ‘Finles is geen expert in (internationaal) belastingrecht,’ zo staat er. En: ‘Finles heeft in dezen derhalve in sterke mate vertrouwd op haar externe adviseurs.’ Zonder twijfel zal de FIOD ook deze adviseurs – volgens De Telegraaf gaat het om Deloitte – aan de tand voelen over de afgelegde fiscale route.

Meer faillissement nieuws
Achterhoeks Verspaningsbedrijf failliet: 6 mensen op straat Gelderlander | vrijdag 23 februari 2024
Nieuwe faillissementen van 22 februari 2024 Van de redactie | donderdag 22 februari 2024
Faillissement Selection Grafische Diensten B.V. printmatters.nl | donderdag 22 februari 2024
Handbalclub Lions failliet verklaard, curator aangesteld 1limburg.nl | donderdag 22 februari 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland