Actuele informatie over faillissementen en surseances

Dirk Scheringa weer in opspraak

Door:
Henk Hanssen
  |  29 november 2017
Nationale Bedrijvencheck, een bedrijf dat mede door voormalig DSB-topman Dirk Scheringa wordt bestuurd, zou de basisverzekering misbruiken voor het declareren van arbogerelateerde zorg.

Bal gehakt

Even leek het erop dat het Dirk Scheringa eindelijk werd gegund ’s avonds stipt om zes uur van zijn bal gehakt met bonen en geprakte aardappelen te genieten, zoals hij naar eigen zeggen graag mag doen. Eind 2016 verloste hij zichzelf van diverse miljoenenclaims door met de curatoren een schikking van een miljoen euro overeen te komen voor zijn verantwoordelijkheid bij de val van de DSB Bank. In de hervonden luwte kon hij zich richten op de andere zakelijke activiteiten die hij ontplooit. Maar nu is de gewezen politieman met een van zijn zaken, Nationale Bedrijvencheck (NBC), toch weer in opspraak geraakt.

‘Schuld van zeventigduizend euro’

Begin deze maand onthulde De Telegraaf dat NBC in betalingsnood verkeert. Scheringa is medebestuurder en (via een van zijn ondernemingen) aandeelhouder van NBC. Het Apeldoornse telemarketingsbedrijf Convins werd door NBC in de arm genomen om leads te genereren maar kwam erachter dat haar facturen niet of nauwelijks werden betaald. Convins zag zich zelfs genoodzaakt NBC te dagvaarden. De schuld zou zijn opgelopen tot ruim zeventigduizend euro. Tegenover De Telegraaf erkende Scheringa de financiële perikelen van NBC en zei hij dat er hard aan een oplossing werd gewerkt.


Discutabele gezondheidscheck

Deze week komt NBC opnieuw negatief in het nieuws, dit keer met een andere aanleiding. Wederom is het De Telegraaf die de vuile was buiten weet te hangen. NBC, dat in opdracht van bedrijven medische personeelskeuringen verzorgt, zou op een ontoelaatbare manier gebruik maken van de basisverzekering. De Arbowet verplicht ondernemingen om werknemers regelmatig aan een PMO (Preventief Medisch Onderzoek) te onderwerpen. NBC biedt bedrijven aan het PMO in de vorm van een online vragenlijst te laten afnemen. Geeft de test aan dat er sprake is van een gezondheidsrisico, dan wordt de betreffende medewerker doorverwezen naar een huisarts. Volgens de krant hoeven NBC noch haar klanten kosten te maken voor de huisarts omdat deze zijn kosten declareert via de basisverzekering van de werknemer. Zorgautoriteit NZA stelt in De Telegraaf echter dat arbogerelateerde zorg niet onder de basisverzekering valt.

Ceo cryptomuntenbedrijf

Gelukkig voor hem is de aantijging van gesjoemel met de verzekering niet het enige waar Scheringa zich dezer dagen druk over moet maken. ICO Headstart, een digitaal fundraising platform voor cryptomunten zoals bitcoin, heeft de oud-bankdirecteur als ceo aangetrokken. Met behulp van experts en een online community zal ICO richten op het uitbrengen van nieuwe cryptomunten gaan via zogeheten initial coin offerings

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland