Actuele informatie over faillissementen en surseances

Leidde faillissement tot schietpartij Thialf?

Door:
Henk Hanssen
  |  11 januari 2017
Werd Bert Jonker, de ondernemer die zaterdagavond bij het Heerenveense schaatsstadion Thialf in zijn hand werd geschoten, het slachtoffer van zijn eigen overnamedrift? De politie heeft een verdachte in het vizier, de nog voortvluchtige Charles van der W. die zwaar teleurgesteld zou zijn in de handelwijze van Jonker.

Fatale dadendrang

Zaterdagavond 7 januari 2017 zal niet op zijn cv verschijnen, toch zal deze datum het leven van Bert Jonker vermoedelijk meer veranderen dan alle overige mijlpalen die op zijn profiel prijken. Het is de avond waarop er een poging wordt ondernomen hem neer te schieten, de avond waarop hij, gewond aan zijn hand, tussen de dranghekken van het parkeerterrein probeert weg te vluchten en daarbij tegen verschillende andere auto’s aanbotst, de avond ook waarop hij beseft zal hebben dat zijn dadendrang hem bijna fataal werd.

Unox-mutsen

7 januari 2017 is ook de avond waarop de schaatssport zijn onschuld heeft verloren: een Friese ijsvloer omringd door hossende mensen met Unox-mutsen is immers de laatste plek waar je wapengekletter verwacht. Dat het toch zover kwam, heeft uiteraard te maken met de vele miljoenen die inmiddels omgaan in de schaatssport. Bert Jonker is een spil in dit spel. De voorzitter van de businessclub van Thialf en hoofdsponsor van de schaatsploeg die de naam van zijn ingenieursbedrijf draagt, Team Clafis waar onder meer Jorrit Bergsma, Irene Schouten en Carien Kleibeuker voor rijden, heeft er geen moeite mee dat schaatsers goed betaald krijgen. In zijn rol als voorzitter van de Vereniging Professionele Schaatsteams, kwam hij afgelopen zomer, tijdens het financieel conflict tussen schaatsers en de KNSB, nog unverfroren voor hun belangen op.

Concurrent ‘de grond in heien’

Ook bij de uitoefening van zijn bedrijfsactiviteiten staat Jonker erom bekend niet bang te zijn voor een confrontatie. Tegen de Leeuwarder Courant merkte hij eens op over een concurrent: ‘Die heien we de grond in! Wij zijn beter, scherper.’ Het is een benadering die van zijn in Heerenveen gevestigde ingenieursbedrijf Clafis een ongekend succesverhaal maakte. Zelfs tijdens de crisisjaren wist Clafis te groeien. Het zeven kantoren en 320 medewerkende tellende bedrijf, onder meer actief in sectoren als de horeca, transport, voeding en chemie, is inmiddels doorgedrongen tot de twintigste plek van ’s lands grootste ingenieursbureaus. 


Vijanden

Met de opmars van Clafis creëerde Jonker ook vijanden, zoals Charles van der W. Samen met zijn broer Walter dreef Van der W. in Rijswijk het detacheringsbureau E-S Projects bv dat zich toelegde op het uitlenen hoger technisch personeel aan de petrochemische industrie. De zaken liepen allerminst voorspoedig. In 2005 werd er een verlies geleden van 160.000 euro, bijna tien jaar later, in 2014, werden de boeken gesloten met een negatief resultaat van 71.662 euro. Volgens een reconstructie van De Volkskrant stapte Charles in 2014 op Jonker af met de vraag of hij interesse had in een overname van zijn zieltogende bv. Jonker reageerde positief maar de deal ketste alsnog af nadat er bij nader boekenonderzoek nog wat lijken uit de kast vielen. Een lening en verschillende vorderingen zouden zijn verzwegen. Gevolg: op 31 maart 2015 ging E-S Projects failliet. Het kantoor werd ontruimd, de inventaris via een internetveiling verkocht, noteert curator J.A.M. Reuser droog in zijn faillissementsverslag. En: Jonkers bedrijf Clafis kon een aantal activiteiten uit de boedel van E-S Projects voor een prikkie overnemen.

Vertrokken met de noorderzon

Charles van der W. vertrok met de noorderzon, schrijft de curator, naar verluidt zou hij nog net op tijd een greep uit de kas hebben gedaan en twee jaar geleden naar Brazilië zijn verkast. De politie vermoedt dat Van der W. weer in Nederland is teruggekeerd en hoe, hij wordt ervan verdacht dat hij afgelopen zaterdagavond zijn gram heeft gehaald op Bert Jonker.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland