Actuele informatie over faillissementen en surseances

Drie voorspellingen die zeker uitkomen

Door:
Henk Hanssen
  |  4 januari 2017
Vooruit, het is nog geen Driekoningen. We mogen nog even een paar voorspellingen doen voor het komende jaar. En hoe: op deze drie voorspellingen geven we een houdbaarheidsgarantie tot en met 31 december 2017. Zeg niet dat we u niet hebben gewaarschuwd.

1. Financiële analisten zitten weer mis

Volgens zijn LinkedIn-profiel is hij nog steeds in functie maar dat moet een vergissing zijn. Want, als er iemand in 2016 de blunderbokaal voor marktanalisten heeft verdiend, is het wel Andrew Roberts. Roberts, bij Royal Bank of Scotland verantwoordelijk voor de afdeling die de Europese economie analyseert, joeg op 11 januari van het vorig jaar beleggers de stuipen op het lijf. ‘Verkoop alles,’ luidde het advies dat hij rondstuurde in European Rates Weekly, de 55 pagina’s tellende analyse die de RBS wekelijks aan haar beleggende clientèle rondstuurt. ‘Deze situatie lijkt op die van 2008. We stoffen ons oude mantra af: this is about return of capital, not return on capital. (…) We blijven bij onze verwachting van een daling van tien tot twintig procent. De nooduitgangen zijn klein in een drukbevolkte hal. De risico’s zijn hoog.’ Het valt niet mee in de annalen van recente tijden een grotere miskleun te vinden. Zonder twijfel beschikt RBS over een naadloos doortimmerde aansprakelijkheidsverzekering, anders zou de bank – die vele miljarden beheert – allang failliet zijn geprocedeerd. De brave klanten die gehoor hebben gegeven aan Roberts gouden tip, hebben deze kerst waarschijnlijk een diepe kuil voor zichzelf gegraven – om er nooit meer uit te komen. Toen de beursgraadmeters half januari op min tien procent stonden, leek het er nog even op dat de RBS-goeroe gelijk zou krijgen maar uiteindelijk ontwikkelde 2016 zich tot een recordjaar waarin de alltime highs als manna uit de lucht neerdaalden. Kortom, ondanks de belofte van analisten die hoog opgeven over wereldomspannende big data waaruit feilloos voorspellingen zijn te distilleren, doet u er ook dit jaar verstandiger aan te vertrouwen op uw eigen kristallen bol.

2. Ook opiniepeilers gaan de mist in

Het Oekraïne-referendum, de Brexit, Trump vs Clinton: 2016 was een buitengewoon pijnlijk jaar voor opiniepeilers die het steevast bij het verkeerde eind hadden. Vooral door de opmars van Trump volledig te onderschatten, zette Maurice de Hond & co een streep onder hun eigen onvermogen. Allemaal, van statistiekenexpert Nate Silver tot RealPolitics, van CBS tot de Washington Post, hadden ze het mis. Op één na: als enige grote krant verkondigde de Los Angeles Times al bijna het hele jaar dat Trump solide op kop lag. De krant baseerde zich op een peiling van de University of Southern California, opgezet door de eigenzinnige Nederlander Arie Kapteyn die er economie doceert. Zijn geheim? Kapteyn betrok ook niet-stemmers in zijn bestand, de teleurgestelden die bij eerdere verkiezingen waren thuisgebleven. Zijn team interviewde niet via de telefoon maar online. Om maximale representativiteit te waarborgen kregen van internet verstoken respondenten een aansluiting cadeau. En, in plaats van expliciet te vragen naar de voorkeur voor één van de kandidaten, vroeg Kapteyn de geïnterviewden om op een schaal van nul tot honderd aan te geven hoe groot de kans was dat zij op Trump of Clinton gingen stemmen, een werkwijze die ook ruimte liet voor verschuivingen in nuances en sentimenten. Gevolg: tot en met verkiezingsdag bleef de LA Times volhouden dat Trump op kop lag. ‘Ik wil niet zeggen dat de andere polls er allemaal ver naast zaten,’ zei Kapteyn in een interview. ‘Ze zaten alleen aan de verkeerde kant van het eindresultaat.’ Kortom, vertrouw bij de verkiezingen die dit jaar in Nederland, Duitsland, Frankrijk op de rol staan alleen op polls die de methode-Kapteyn hanteren.


3. De Russen krijgen de schuld van alles

Een nieuwe Koude Oorlog, inbraak op de Europese stemcomputers, het wel/niet slagen van vredesonderhandelingen in Syrië, nieuwe dopingschandalen in de Tour de France én iedere andere sportwedstrijd, Oekraïense plofkippenexport, een nieuwe vluchtelingenexodus : gemakshalve krijgen de Russen in 2017 de schuld van alles. En verder zal Donald Trump de wereld verrassen met boude beleidsplannen maar hij zal geen hotel bouwen in Aleppo. 

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland