Procédures collectives et ventes aux enchères

 

Glastuinbouw vreest voor ‘collectief faillissement’

Par:
Henk Hanssen
  |  24 août 2022
Als de energieprijzen niet snel terugkeren naar een normaler niveau, dreigt voor iedereen een terugval naar het welvaartsniveau van oma en opa. ‘We gaan collectief failliet.’ Die sombere voorspelling komt niet van raspessimist Maarten van Rossem maar van de nuchtere boerenzoon Robert Kielstra, directeur van ECW Energy dat de glastuinbouw in Noord-Holland van energie voorziet.

Aan het feest van de zomer van 2022 komt een eind

Geniet nog maar héél lang na van die warme, eindeloze zomer van 2022. Het zou best kunnen dat deze zomer de boeken ingaat als de laatste periode waarin we ongegeneerd onze welvaart konden botvieren. Na de coronacrisis lieten de mensen hun geld uit de beurs spuiten, zó staat het straks in de geschiedenisboekjes. Kilometerslange rijen voor Schiphol: iederéén leek wel met het vliegtuig op vakantie te gaan. De terrassen zaten vol, de festivals waren afgeladen en elke maand rapporteerde het CBS weer een verdere stijging van de consumptie van huishoudens. Aan dát feest komt een eind.

‘Collectief faillissement dreigt’

Althans dat is de vrees van Robert Kielstra, directeur van ECW Energy. Let wel, ECW is niet het zoveelste spelertje dat morgen kan omvallen. Dit private nutsbedrijf is letterlijk het kloppend hart van het Noord-Hollandse bedrijventerrein Agriport en het omliggende glastuingebied Andijk. ECW, wat staat voor Energie Combinatie Wieringermeer, regelt zo ongeveer de gehele energieinfrastructuur van dit gebied dat mede dankzij vierhonderd hectare aan kassen tot de grootste agribusiness terreinen van Nederland behoort. En uitgerekend deze Kielstra zegt in een interview met het Noordhollands Dagblad dat ‘een collectief faillissement’ dreigt.

Overheid kan energiecrisis niet oplossen met toeslagen

Compensatie? Extra inkomenssteun? Volgens Kielstra zijn het lapmiddelen die niet zullen werken om de stijging van de energieprijzen te beteugelen. ‘We gaan collectief failliet als er niets aan gedaan wordt,’ zegt hij onomwonden tegen de krant. ‘Overheden kunnen dit niet meer oplossen met toeslagen, die kunnen dit niet subsidiëren. De coronasteun ging in feite om restaurants en winkels, kleine ondernemers. Nu hebben we het over vijfduizend euro per inwoner, ruim tachtig miljard in totaal dat ons land uitvliegt bij de huidige gasprijzen.’

‘Als er niets gebeurt worden we massaal armer’

Op energie besparen is evenmin een optie. ‘Er is al enorm bespaard, er is zeventig procent minder energie verbruikt in juli ten opzichte van vorig jaar,’ aldus Kielstra in het Noordhollands Dagblad. Een put slaan en thermische energie omhoog laten borrelen? Vloeibaar gas? Het laatste is te duur, het eerste lukt niet binnen de vereiste korte termijn, meent hij. Dat er iets moet gebeuren is duidelijk. ‘Anders worden we massaal armer en gaan we collectief fors aan welvaart inleveren. Dan vallen we terug op het welvaartsniveau van onze oma’s en opa’s. Alle luxe die we er daarna bij hebben gekregen kun je dan wegstrepen. Geen vakanties meer, niets meer van dat.’


Suivre les dernières actualités et procédures collectives via Twitter
Suivre les dernières actualités et procédures collectives via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Pays-Bas