Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Vlaamse patatkraam viert doorstart met gratis friet

Door:
Henk Hanssen
  |  3 augustus 2022
Rijdt u binnenkort vanuit het zuiden terug naar Nederland? Overweeg een tussenstop in Gent. Het plaatselijk bekende frietkot De Bargie heeft een faillissement overwonnen en viert deze doorstart met een gratis frietactie.

Authentieke frieten uit Gentse volksbuurt

De Bargie gaat er prat op. ‘Wij zijn een authentieke Belgische frituur waar frieten bakken nog een ambacht is,’ klinkt het fier op de Facebookpagina van het op de Gentse Bargiebrug gelegen patatkraam. Behalve frieten worden er in de in een opvallend blauw jasje gestoken keet ook bouletten (gehaktballen) en Ardeense brochetten (aan een stokje geregen vlees uit de Ardennen) bereid. De patatten zijn al jarenlang de pijlers van de zaak. Er ging dan ook een schokgolfje door de aanpalende Gentse volksbuurt Brugse Poort toen de frietbarak een tijdje geleden failliet ging.

Liever een bloemenstal dan een frietkot

Sommige ambtenaren van de gemeente Gent slaakten een zucht van verlichting. Zij zagen op de standplaats van het vettige kot liever een fleurige bloemenstal verschijnen. Het contract met de faillerende patatuitbater werd opgezegd. Maar deze bestuurders juichten te vroeg. De Vlaamse frietcultuur is weerbarstig: de kraam werd overgenomen door een andere ondernemer, Johan Haegeman. Hij liep echter meteen tegen het probleem aan dat de vergunning was ingetrokken. De standplaats zou opnieuw worden geveild onder andere geïnteresseerde kandidaten; het kot moest per 1 augustus weg zijn.

Gratis frietactie bij heropening frietkot Gent

De exacte redenen zullen altijd tot de raadselen van de Vlaamse patattenpolitiek blijven behoren maar feit is dat de veiling slechts één bieder kende. Johan Haegeman bood 8400 euro voor de stek en won, bij gebrek aan concurrentie. De komende jaren mag hij frieten blijven bakken op de Bargiebrug. Voor er weer opgeschept kan worden, moet de zaak – die een paar maanden dicht is geweest – grondig worden schoongeboend. De komende weken beginnen de frituurpannen weer te borrelen en te bruisen. ‘De heropening wordt gevierd met een gratis frietactie,’ kondigt Haegeman aan. Check de Facebookpagina of u een omweg kunt maken.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland