Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Checklist: starten als zzp’er

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  26 mei 2022
Wanneer je in loondienst werkt, worden veel zaken geregeld door je werkgever. Dit verandert als je als zzp’er aan de slag gaat. Je bent in dat geval niet alleen zelf verantwoordelijk voor jouw inkomsten, maar je moet ook allerlei andere zaken regelen. Uit ervaring weten we dat startende ondernemers lang niet altijd weten wat er allemaal nodig is om voor zichzelf te beginnen. Wil je voorkomen dat je de plank misslaat? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij hebben namelijk een checklist opgesteld voor mensen die willen starten als zzp’er. Doe er je voordeel mee!

1. Zorg voor voldoende startkapitaal


Het opstarten van een eigen bedrijf brengt eigenlijk altijd kosten met zich mee. De hoogte van deze kosten zijn onder meer afhankelijk van de branche waarin je actief bent. Soms heb je voldoende aan een laptop, maar het kan ook zijn dat je dure machines en/of gereedschappen nodig hebt om jouw werkzaamheden uit te voeren. Zorg daarom voor voldoende startkapitaal. Je kunt (een deel van) jouw eigen geld in het bedrijf steken, maar dit is niet altijd voldoende. In dat geval kun je mogelijk geld lenen van familie, vrienden en/of kennis of aankloppen bij een geldverstrekker.


2. Verzeker je goed


Wie voortvarend van start wil gaan als zzp’er, moet er ook voor zorgen dat hij goed verzekerd is. Uit ervaring weten wij dat veel startende ondernemers zich minimaal verzekeren. Dit komt vooral doordat het afsluiten van verzekeringen geld kost. Besef je wel dat verzekeringen je ook een hoop geld (en ellende) kunnen besparen. Sluit bijvoorbeeld altijd een arbeidsongeschiktheidsverzekering af voordat je als zzp’er begint. Je verzekert je in dat geval van inkomsten als je (tijdelijk) niet kunt werken als gevolg van arbeidsongeschiktheid. Zodoende hoef jij je geen zorgen te maken over jouw financiën.


3. Open een zakelijke rekening


Ga je als zzp’er aan de slag? Dan is een zakelijke rekening openen aan te raden. Dit is weliswaar niet verplicht, maar meestal ontkom je er niet aan. Banken willen namelijk niet dat je een privérekening voor zakelijke doeleinden gebruikt. Zij controleren hier steekproefsgewijs op, waardoor je tegen de lamp kunt lopen. Er zitten overigens ook veel voordelen aan een zakelijke rekening voor een zzp’er. Zo ben je dankzij zo’n rekening in staat om privé en zakelijke geldstromen van elkaar te scheiden en straal je professionaliteit uit richting jouw klanten.


4. Denk na over je pensioen


Als je in loondienst werkt, bouw je automatisch pensioen op. Jouw werkgever houdt iedere maand namelijk een deel van jouw salaris in. Wanneer je als zzp’er aan de slag gaat, is dit niet het geval. Je bent dan zelf verantwoordelijk voor het opbouwen van pensioen. Veel ondernemers beginnen hier niet direct mee. Zonde, want hier kun je spijt van krijgen als je met pensioen bent. Reden genoeg om al na te denken over je pensioen voordat je daadwerkelijk als zzp’er aan de slag gaat. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een pensioenfonds of zet iedere maand een vast bedrag opzij voor je pensioen. Zodoende voorkom je dat je op jouw oude dag op een houtje moet bijten.


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland