Actuele informatie over faillissementen en surseances

Curator stelt tandarts aansprakelijk voor faillissement keukenzaak

Door:
Henk Hanssen
  |  2 juni 2021
Een tandarts uit Overijssel is door de curator aansprakelijk gesteld voor het faillissement van De KeukenSpecialist. De tandarts was eigenaar van deze in Zwolle gevestigde keukenwinkel die begin 2020 failliet ging. Kort voor het faillissement heeft de tandarts verschillende bedragen overgemaakt naar zijn privéholding. Ook liet hij voor een spotprijs keukenspullen afleveren bij zijn tandartspraktijk.

In keukens handelende tandarts benadeelde schuldeisers

De ‘zingende tandarts’ kennen we al. Het lijkt erop dat de olijke parodontoloog uit het Gooise Laren (die in 2008 met Eurokampioen Olee zijn laatste hitje scoorde) nu gezelschap heeft gekregen van een beroepsgenoot die zich eveneens op een verrassend terrein verdienstelijk maakt. Een bijnaam is nog niet bekend voor deze in Heino en Lemelerveld werkzame tandarts maar daar is weinig inspiratie voor nodig: uit het net gepubliceerde faillissementsverslag blijkt dat hij heeft getracht zichzelf te verrijken ten koste van de schuldeisers.

Curator: bij De Keukenspecialist was van alles mis

Curator Martijn Samsen, verbonden aan de Deventer vestiging van Daniels Huismans Advocaten, windt er geen doekjes om in het vijfde verslag dat hij aan deze opmerkelijke zaak besteed. Een ondeugdelijke administratie, ontbrekende jaarrekeningen, vlak voor het faillissement verdwenen bedrijfsgelden: bij De Keukenspecialist, een in sanitair, keukenapparatuur en meubilair gespecialiseerde winkel aan de Zwolse Marsweg, was van alles mis.

De Keukenspecialist leed grote verliezen

De Keukenspecialist was een handelsnaam van ClickConcepts, een bv die maar één aandeelhouder en bestuurder kende: de gelijknamige holding van een tandarts uit Olst. De jonge keukenwinkel kende een allerminst gelukkig bestaan. Uit het faillissementsverslag blijkt dat er in 2018 en 2019 een verlies van respectievelijk € 8.846 en € 168.247 moest worden geslikt. Twee leveranciers verlosten de onderneming uit zijn lijden. Zij vroegen het faillissement aan. Het verzoek werd op 14 januari 2020 door de rechtbank in Zwolle gehonoreerd.


Curator moest tandarts gijzelen om administratie te krijgen

Curator Samsen merkte direct dat er een luchtje aan het faillissement zat: winkel en magazijn waren helemaal leeggehaald. Hij wist een paar showroomkeukens te traceren maar kreeg geen zicht op de omvang van de boedel: de tandarts weigerde pertinent om de administratie te overhandigen. Dat gebeurde pas negen maanden later nadat de curator de tandarts en diens betrokken oom had laten gijzelen.

Curator stelt bestuurder De Keukenspecialist aansprakelijk voor het tekort

Uit de stukken en de nadien ingediende vorderingen bleek dat er een schuld van ongeveer een kwart miljoen euro was ontstaan. Ook werd duidelijk dat betaling van deze achterstallige rekeningen niet de eerste prioriteit van de tandarts was: ‘De curator heeft geconstateerd dat in het zicht van het faillissement een bedrag van € 4.000 en een bedrag van € 15.000 is overgeboekt naar de moeder ClickGroup Holding,’ schrijft Samsen die zowel de holding als de besturende tandarts aansprakelijk heeft gesteld voor het tekort in het faillissement. Voor de keukens die de tandarts tegen inkoopsprijs bij zijn praktijk liet bezorgen is een regeling getroffen.

Gerelateerde dossiers:
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland