Actuele informatie over faillissementen en surseances

ADO brengt Whoa in stelling om faillissement te voorkomen

Door:
Henk Hanssen
  |  5 mei 2021
In een poging het faillissement af te wenden maakt ADO Den Haag gebruik van de nieuwe Whoa-wet. Nu ADO’s Chinese grootaandeelhouder in gebreke blijft, probeert de club op deze manier een doorstart te realiseren. De club heeft de rechtbank maandag om een afkoelingsperiode en de benoeming van een herstructureringsdeskundige gevraagd.

Weten ze in China al waar Whoa voor staat?

Het klinkt weliswaar Chinees maar of ze in Beijing al weten waar het woord ‘whoa’ in het Nederlands voor staat is hoogst twijfelachtig. De meeste Nederlanders weten het immers zelf nog niet: de Whoa, voluit Wet homologatie onderhands akkoord is pas vier maanden oud. De Whoa is een gloednieuwe wet die moet voorkomen dat in de kern gezonde bedrijven toch bankroet gaan. Werkgevers, werknemers én lobbyisten van grote advocatenkantoren liepen vorig jaar bij minister Dekker van Rechtsbescherming de deur plat om versnelde invoering van de Whoa te bepleiten. Tal van bedrijven die door de coronacrisis failliet dreigden te gaan zouden daardoor gered kunnen worden.

Dankzij de Whoa kunnen schuldeisers niet meer dwarsliggen

Eind mei 2020 werd de Whao door de Tweede Kamer aangenomen, op 1 januari 2021 trad hij in werking. Anderhalve maand geleden werd er inderdaad voor het eerst een onderneming mee gered: Jurlights, een Amsterdams av-bedrijf dat voor grote evenementen als Awakenings en het Amsterdam Dance Event licht en geluid verzorgde. Dankzij de Whoa zag een kleine groep weigerachtige schuldeisers zich gedwongen hun verzet tegen het herstructureringsplan van Jurlights op te geven. Want, dát is waar de Whoa om draait: de nieuwe wet maakt het ondernemers mogelijk hun schulden te herstructureren zónder dat individuele schuldeisers dwars kunnen blijven liggen.


Met de Whoa kan een rechter een akkoord bindend verklaren

Onder de oude Faillissementswet kon één schuldeiser een doortimmerd reorganisatieplan torpederen. Ook al was zijn vordering veel kleiner en ook al stemden alle andere crediteuren wél in met het plan: een crediteur die een luttele tweehonderd euro tegoed had kon een akkoord tegenhouden waar een bank die een miljoen vorderde wél mee kon leven. Vandaar: homologatie. Oftewel: de rechter kan een akkoord bindend verklaren wanneer een meerderheid van de crediteuren die tenminste twee derde van de schuldenlast (of het aandelenkapitaal) vertegenwoordigt instemt.

Kan de Whoa op ADO Den Haag worden toegepast?

Zou de wetgever hebben voorzien dat een ook een met schulden overladen betaald voetbalorganisatie van de Whoa gebruik kan maken? Vermoedelijk niet. Maar daarmee is niet gezegd dat de Whoa niet op de financiële huishouding van de Hagenaars van toepassing zou kunnen zijn. Omdat grootaandeelhouder United Vansen blijft nalaten aan zijn financiële verplichtingen te voldoen, raakt ADO in acute problemen. Wanneer de rechter het verzoek om een afkoelingsperiode honoreert, krijgt een herstructureringsdeskundige de tijd om de mogelijkheden voor een reorganisatie te onderzoeken. Ondertussen kan de club blijven functioneren. De licentie van de KNVB komt niet in gevaar. ADO verklaart op zijn site dat grootaandeelhouder United Vansen haar rechten kan verliezen en dat ook een achtergestelde lening van de Chinezen kan worden weggestreept.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland