Actuele informatie over faillissementen en surseances

Johan Cruyff Foundation gedupeerd door faillissement sportdrankje O'sonyq

Door:
Henk Hanssen
  |  31 maart 2021
O'sonyq, de trotse Nederlandse fabrikant van een sportdrankje dat de dorst leste van Juventus en Kikki Bertens, is failliet. Diverse sportclubs, topsporters en sponsorende organisaties waaronder de Johan Cruyff Foundation lijden hierdoor financiële schade. De Johan Cruyff Foundation was een van de aanvragers van het faillissement.

De magie van het sportdrankje is uitgewerkt

‘O'SONYQ is de nummer 1 natuurlijke isotone sportdrank die de levensstijl van ware toppers ondersteunt. Pure Power in a bottle!’ Op de site van O’sonyq vliegen de ronkende claims de bezoeker nog om de oren maar in werkelijkheid is de magie van het sportdrankje al enige tijd uitgewerkt. RTL Nieuws meldde vanochtend als eerste dat de sportdrankfabrikant uit Rijswijk op 23 maart failliet is verklaard. 


O’sonyq maakte veelbelovende start in concurrerende markt

O’sonyq werd in 2018 opgericht door de nu 51-jarige Marcel Kraaibeek, een gelouterde sport- en eventmanager. Onder leiding van de enthousiaste Chief Sales Officer maakte het merk in 2018 een veelbelovende start in de scherp concurrerende markt van isotone dorstlessers. Dankzij sponsorcontracten met Juventus, Vitesse, Everton, toptennissers Kikki Bertens en Wesley Koolhof en de Johan Cruyff Foundation verwierf het glutenvrije en veganistische sportdrankje in korte tijd grote bekendheid bij het publiek.

Aandeelhouders O’sonyq kregen ruzie over strategie

Volgens RTL Z kwam O’sonyq eind 2019 in zwaar weer terecht. Op de jaarrekening verscheen een negatief eigen vermogen van meer dan één miljoen. Het jaar daarop kregen de vijf aandeelhouders van de werkmaatschappij O’sonyq Holding ruzie. Inzet: de strategie van de onderneming. Het conflict mondde uit in het faillissement van Rubiks Enterprise, de management-bv van Kraaibeek die maandelijks 3751 euro voor zijn diensten ontving en voor twintig procent aandeelhouder was.

Johan Cruyff Foundation loop ‘substantieel bedrag’ mis

De aanvankelijk zo succesvolle onderneming werd het slachtoffer van de oplopende geschillen. Niels Meijer, directeur van de Johan Cruyff Foundation, zegt dat zijn organisatie voor ‘een substantieel bedrag’ het schip ingaat door het faillissement. De sponsorgelden zouden ‘gegarandeerd’ zijn. ‘Maar als afspraken niet worden nagekomen, zijn we er snel klaar mee,’ aldus Meijer tegenover RTL Nieuws. ‘Hier zijn veel partijen de dupe van geworden.’ Marcel Kraaibeek wilde tegenover de zender niet op het faillissement reageren.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland