Actuele informatie over faillissementen en surseances

Juventus en Vitesse eisen miljoenen van failliete Nederlandse sportdranksponsor

Door:
Henk Hanssen
  |  28 april 2021
De ondernemers achter O'sonyq, de Rijswijkse fabrikant van sportdrankjes die vorige maand failliet ging, zijn nog niet van hun bedrijf af. Gedupeerde topsportclubs die sponsorgelden mislopen zijn naar de rechter gestapt om compensatie te eisen. Dit blijkt uit het eerste faillissementsverslag dat de curator heeft gepubliceerd.

Ondanks verliezen ging O'sonyq ‘enorme verplichtingen’ aan

Als je het faillissementsverslag van curator Frederik Barthel van het Zoetermeerse Hoens & Souren Advocaten doorbladert, dringt zich één grote vraag op. Hoe is het mogelijk dat een piepjonge sportdrankjesfabrikant geen cent winst maakte en toch ‘enorme verplichtingen’ aanging met gerenommeerde partijen als Juventus, West Ham, AS Monaco, Vitesse, Everton, toptennisser Kikki Bertens en de Johan Cruyff Foundation? De makers van O'sonyq, een glutenvrij en veganistisch sportdrankje, zouden hen royaal betalen in ruil voor sponsoring. Maar iets minder dan drie jaar na de oprichting van het bedrijf, zijn de contracten geëindigd in rechtszaken en een onderzoek van de curator naar onbehoorlijk bestuur en paulianeus handelen.

Oprichter O'sonyq werd door investeerder bestuur uitgewerkt

‘De omzetten waren relatief marginaal en er was geen afdoende financiering om de verplichtingen te kunnen betalen,’ schrijft curator Barthel. De cijfers die uit zijn verslag opdoemen zijn ronduit dramatisch. In 2019 draaide O'sonyq een omzet van € 1863 en werd er een verlies geleden van € 699.627. In 2020 ging het iets beter: de omzet steeg naar € 189.844 en het verlies bleef ‘beperkt’ tot € 493.786. Dit jaar stortte de boel in. Oprichter Marcel Kraaibeek was eerder door investeerder Roy Thakoerdin het bestuur uitgewerkt. De aandeelhouders van O'sonyq wisten hun conflicten niet bij te leggen. Voor 2021 kwam er nog een omzetje van € 218 en een verlies € 11.551 in de boeken.


Valt er voor de eisers van O'sonyq nog iets te halen?

Daarmee is de kous nog niet af. Gedupeerde partijen broeden op juridische actie om alsnog misgelopen sponsorinkomsten te kunnen vorderen. Een paar dagen geleden startte voor de rechtbank in Turijn de zaak van Juventus tegen O'sonyq Italy. Ook Vitesse is naar de rechter gestapt om compensatie te eisen. De hoogte van de bedragen zijn niet bekend maar vermoedelijk gaat om miljoenen. Of er voor de eisers veel te halen valt is echter zeer twijfelachtig. De fiscus krijgt nog €10.000 en de vorderingen van concurrente schuldeisers zijn opgelopen tot 1,9 miljoen. Het faillissementsverslag vermeldt wel een debiteurentegoed van € 210,16. En: ‘Er zijn een aantal pallets met sportdrank/gereed product in opslag,’ noteert de curator. ‘De houdbaarheidsdatum van deze producten is inmiddels verstreken.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland