De coronamaatregelen eisen een volgend slachtoffer: de wereldberoemde Belgische biertraditie. Uit een studie van Graydon blijkt dat een derde van de kleine Belgische brouwers zo goed als failliet is. Nog eens een dertig procent kan de rekeningen niet meer betalen. ‘De lockdowns dreigen de rijke en gevarieerde geschiedenis van het Belgische bier helemaal uit te wissen.’
‘Het culturele biererfgoed van België is echt in gevaar’
Als uw stamcafé de crisis al weet te overleven, moet u niet verbaasd opkijken wanneer straks blijkt dat het bierassortiment aanmerkelijk is gekrompen. Leffe, Dommelsch en Hoegaarden (van AB Inbev) en Affligem, Wieckse en Amstel (van Heineken) zullen zeker nog getapt worden maar het is allerminst zeker dat uw favoriete biertje uit die eeuwenoude Vlaamse abdij nog geschonken wordt. ‘Dankzij de diversiteit en kwaliteit is ons bier over de hele wereld bekend,’ zegt Krishan Maudgal, directeur van de federatie van Belgische brouwers. ‘Maar een derde van dit door de UNESCO erkende culturele erfgoed is nu echt in gevaar. De lockdowns dreigen de rijke en gevarieerde geschiedenis van het Belgische bier helemaal uit te wissen.’
Vooral kleine biermerken lijden onder horecasluiting
De brouwersfederatie gaf kredietanalist Graydon opdracht om de financiële situatie van haar leden te onderzoeken. Een jaar geleden was 87 procent van de 104 brouwers nog kerngezond. Nu staat 32 procent aan de rand van een faillissement. Nog eens 27 procent kampt met betalingsproblemen. Juist de kleine brouwers worden zwaar getroffen door de horecasluiting. Grote merken kunnen de gederfde omzet nog enigszins compenseren met stijgende supermarktverkopen: in de winkels volgt de ene bieraanbieding op de andere. De kleintjes zijn op het schap veel minder sterk vertegenwoordig. Ze beschikken ze niet over voldoende marketingkracht om hun klanten alsnog te bereiken.
12.000 Belgische cafés en restaurants aan rand faillissement
De brouwersfederatie benadrukt begrip te hebben voor de onzekere gezondheidssituatie. Maar ze roept de overheid op in het debat meer aandacht te geven aan economische aspecten en het mentale welzijn van de Belgen. De horeca is een deel van de oplossing, niet van het probleem, stellen de brouwers die erop wijzen dat ook veel cafés en restaurants een harde strijd om het voortbestaan voeren. De steun van de staat is allerminst toereikend: bijna 12.000 bedrijven van de 53.435 horecazaken die Graydon doorlichtte, staan aan de rand van het faillissement. Federatiedirecteur Krishan Maudgal hoopt dat de cafés en restaurants in België op 1 mei weer open kunnen gaan.