Actuele informatie over faillissementen en surseances

‘Politiek gekleurde’ rechter blokkeert faillissement Perry Sport

Door:
Henk Hanssen
  |  17 februari 2021
De 37 winkels van Perry Sport en 59 filialen van Aktiesport blijven voorlopig open. De rechtbank Amsterdam heeft de faillissementsaanvraag van de keten een paar dagen geleden afgewezen. De rechter heeft er begrip voor dat het winkelbedrijf veel minder huur betaald. Vastgoedeigenaar Pieter van Loon die het faillissement van Perry aanvroeg, stelt dat uitspraak niet op de wet maar op politieke denkbeelden is gebaseerd.

Wel huurschuld maar geen faillissement voor Sports Unlimited Retail

Opeisbare schulden. Meerdere schuldeisers. En een schuldenaar die in een toestand verkeerde waarin hij ophield met betalen. Aan alle voorwaarden voor een faillissementsaanvraag leek te zijn voldaan. Toch wees de rechtbank in Amsterdam het verzoek om Sports Unlimited Retail bv, de Aalsmeerse vennootschap die eigenaar is van Perry- en Aktiesport, failliet te verklaren af. 

Sports Unlimited: sorry, wegens lockdown maken we geen huur meer over

De aanvraag is ingediend door de Dordtse vastgoedondernemer Pieter van Loon. Aan het Statenplein in Dordrecht verhuurt hij een winkelpand aan Sports Unlimited dat er een filiaal van Perry Sport in heeft gevestigd. Al bij de eerste lockdown deelde de huurder hem ‘zonder overleg’ mee dat er minder geld meer zou worden overgemaakt. Verbolgen kondigde Van Loon aan naar de rechter te stappen waarna partijen het alsnog eens werden.

Waarom moeten verhuurders van vastgoed de lockdownlasten dragen?

Nadat de vastgoedexploitant in januari opnieuw een brief kreeg waarin Sports Unlimited liet weten de huur op te schorten, leidde de kwestie wél tot een rechtszaak. De schuld van de huurder bedroeg inmiddels meer dan 13.000 euro. ‘Ik heb ook personeel, verzekeringen, vaste lasten,’ verklaarde Van Loon zijn stap. ‘Dat gaat allemaal door. Ik wil wel van de rechter horen waarom ik dit probleem moet dragen.’


Rechter: onvoldoende grond om Sports Unlimited Retail failliet te verklaren

De rechter concludeerde dat er inderdaad sprake is van een huurachterstand maar meent dat de schuld onvoldoende grond biedt om de hele onderneming failliet te verklaren. Van Loon reageerde boos: ‘Er is geen recht gesproken op grond van de wet, maar op grond van politieke denkbeelden,’ zei hij tegen RTL Nieuws. ‘Het is treurig dat deze situatie überhaupt is ontstaan. Maar het kan nooit zo zijn dat een miljardenbedrijf op deze wijze particuliere verhuurders in de kou laat staan.’

Faillissement Perry- en Aktiesport: ‘Volstrekt ongepast en niet proportioneel’

Sports Unlimited is eigendom van JD Sports Fashion Plc, een beursgenoteerde Britse sportmodemultinational die wereldwijd meer dan negenhonderd winkels beheert. De Nederlandse dochter reageerde verheugd op de rechterlijke uitspraak. ‘Een faillissement was in deze situatie volstrekt ongepast en niet proportioneel,’ aldus een woordvoerder tegen de tv-zender. Sports Unlimited stelt dat met andere vastgoedbeheerders wel overeenstemming is bereikt over huurvermindering. Van Loon overweegt in hoger beroep te gaan.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland