Misbaar
Je bedrijf verkopen kan onder meer in de soep lopen doordat je eigenlijk onmisbaar bent voor de onderneming, je kunt er dus in principe niet meer weg. Als het hele bedrijf op jouw werk loopt, dan is het weinig waard zonder jou. Door het te verkopen zul je natuurlijk zelf weggaan, dus dat is totaal niet handig. Het is dan ook van belang dat de onderneming ook zonder jou goed kan lopen. Met andere woorden, je moet jezelf misbaar maken. Veel eigenaren maken zich juist onmisbaar, maar dat is echt niet de bedoeling.
Onrealistisch
Een andere fout die veel voorkomt bij het verkopen van een bedrijf gaat over onrealistische verwachtingen van de waarde. Uiteraard moet je niet negatief de onderhandelingen ingaan, maar overmoedig zijn is ook zeker geen goed plan. Dat kan best lastig zijn, want je hebt zelf veel tijd en moeite in de onderneming gestopt. Het bedrijf is je dus ook dierbaar, waardoor je soms wat emotioneel gaat denken. Hierdoor zou het zo kunnen zijn dat je de onderneming meer waard vindt dan dat het daadwerkelijk is. Om dit op te lossen kun je een expert inhuren die je bedrijf een waarde geeft.
Due diligence
Meestal wordt due diligence gezien als een handig hulpmiddel voor de kopende partij, maar ook voor verkopers is het zeker nuttig. Zo’n onderzoek is namelijk bedoeld om een duidelijk inzicht te geven over het bedrijf, wat gefocust is op de koper. Uiteraard komen hierbij ook een aantal mindere kanten van de onderneming tevoorschijn. Als je hier als verkoper gebruik van maakt, dan kun je eenvoudig de negatieve punten van je bedrijf verbeteren. Hierdoor zal de zaak er zonder twijfel beter uit gaan zien, waar de kopers zeker blij mee zijn. Mogelijk levert het zelfs een hogere verkoopprijs op.