Zal De Parade ooit nog ergens aan de rand van een grote stad neerstrijken, de tenten opzetten, de banken uitklappen en het publiek trakteren op hapjes, drankjes én verrassende theateracts? De directeur van ’s lands beroemdste reizende festival, Nicole van Vessum, vreest dat De Parade haar laatste voorstelling al heeft gegeven. ‘Wij krijgen geen subsidie. We kunnen niet draaien op dertig procent van de bezetting.’
‘Een mobiel broeinest van vertier en plezier’
Al sinds 1990 reist De Parade in de zomer langs de grote steden. ‘Een mobiel broeinest van vertier en plezier in het algemeen en muziek en theater in het bijzonder.’ Zo luidde - ruwweg - het idee dat geestelijk vader Terts Brinkhoff voor ogen stond toen hij in de jaren zeventig met een oude tractor en een overkapt podium begon rond te reizen. In de loop der jaren werd het concept steeds verder verfijnd tot een formule die jaarlijks 250.000 mensen aansprak. Comédienne Loes Luca vierde triomfen op De Parade met haar Franse chansonshow, Ellen ten Damme wist het publiek elk seizoen weer in te palmen met haar charme, zang en dans, de Levende Jukebox waarbij verzoeknummers live worden gezongen werd een begrip.
2020 dreigt De Parade fataal te worden
Maar 2020, uitgerekend het jaar waarin het dertigjarig jubileum feestelijk gevierd had moeten worden, dreigt het festival fataal te worden. De klapstoelen, de vlonders van de terrassen, de karakteristieke zweefmolen en de theatertenten, er kan niets worden uitgepakt en opgezet. De nostalgische, kermisachtige sfeer die De Parade zo kenmerkte, heeft plaatsgemaakt voor een grafstemming. ‘Het lijkt wel alsof niemand zich realiseert dat er straks geen Parade meer is,’ zegt Nicole van Vessum, sinds 2007 directeur van het theaterfestival.
De Parade kan niet draaien op dertig procent bezetting
In een interview met Het Parool maakte Van Vessum een paar dagen geleden duidelijk dat de kans groot is dat het doek voor De Parade binnen afzienbare tijd definitief valt. Met de restricties waaronder kermissen en theaters weer open mogen gaan, kan haar circus niet draaien. ‘Wij zijn afhankelijk van de massa en kunnen niet draaien op dertig procent van de bezetting. Dan kost het festival meer dan het opbrengt. Dat is voor ons niet haalbaar.’
Parade heeft vier ton nodig om te overleven
Van Vessum zegt ongeveer vier ton nodig te hebben om te kunnen overleven. Ze stuurde bedelbrieven naar gemeenten, zonder concreet resultaat. De initiatieven die dit seizoen nog wel worden ontplooid, staan in het teken van afscheid. Op de plekken waar De Parade zou neerstrijken, worden witte lijnen aangebracht die de lege ruimte afbakenen. Passanten zullen er een bordje aantreffen met het opschrift: ‘We komen terug. Help ons en doneer.’ Eind augustus wordt er in Amsterdam een benefietgala georganiseerd. ‘We zijn bezig om onszelf staande te houden en geld te verzamelen om volgend jaar een doorstart te kunnen maken,’ aldus Van Vessum.