Actuele informatie over faillissementen en surseances

Aantal faillissementen stijgt voor het eerst in zes jaar

Door:
Henk Hanssen
  |  8 januari 2020
Voor het eerst sinds 2013 is er weer sprake van een stijging van het aantal faillissementen. In 2019 gingen er in Nederland 3906 bedrijven op de fles, 3,4 procent meer dan in 2018. Dit blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse bedrijfsinformatiespecialisist Graydon.

Aantal faillissementen nog steeds op laag niveau

Het laatste jaar waarin dat de statistieken een stijging van het aantal faillissementen te zien gaven was 2013. ‘Dat was aan het eind van de crisis. In de jaren daarna is het aantal failliete bedrijven gestaag afgenomen tot het laagterecord van vorig jaar,’ zegt Gert van den Berg van Graydon. ‘Maar ondanks de stijging van dit jaar, ligt het aantal faillissementen nog steeds op een laag niveau. Het feit dat er afgelopen jaar weer meer bedrijven failliet zijn gegaan, duidt er wel op dat het ondernemersklimaat uitdagender wordt.’

Meer faillissementen welzijnszorg en bouw

De toename is vooral zichtbaar in de sectoren gezondheid- en welzijnszorg (+ 20,3 procent), zakelijke dienstverlening (+ 16,1 procent), leasebedrijven (+ 14,9 procent) en bouwnijverheid (+ 14,2 procent). In de groot- en detailhandel gingen 855 bedrijven failliet, ongeveer evenveel als in 2018. In de sectoren onderwijs (- 18,9 procent), landbouw en Visserij (- 17,5 procent) en cultuur, sport en recreatie (- 17,1 procent) nam het aantal faillissementen juist af ten opzichte van vorig jaar.


Flevoland en Limburg meest geraakt door stijging faillissementen 

Uitgesplitst per provincie worden Flevoland en Limburg het meest geraakt door faillissementen. Daar ging 0,18 procent van de actieve bedrijven onderuit. Het landelijk gemiddelde voor 2019 ligt op 0,13 procent. Noord-Holland en Zeeland zien naar verhouding de minste ondernemingen failliet gaan. Graydon verwacht dat 2020 een verdere toename van het aantal faillissementen zal laten zien.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland