Voor het eerst sinds 2013 is er weer sprake van een stijging van het aantal faillissementen. In 2019 gingen er in Nederland 3906 bedrijven op de fles, 3,4 procent meer dan in 2018. Dit blijkt uit onderzoek van de Rotterdamse bedrijfsinformatiespecialisist Graydon.
Aantal faillissementen nog steeds op laag niveau
Het laatste jaar waarin dat de statistieken een stijging van het aantal faillissementen te zien gaven was 2013. ‘Dat was aan het eind van de crisis. In de jaren daarna is het aantal failliete bedrijven gestaag afgenomen tot het laagterecord van vorig jaar,’ zegt Gert van den Berg van Graydon. ‘Maar ondanks de stijging van dit jaar, ligt het aantal faillissementen nog steeds op een laag niveau. Het feit dat er afgelopen jaar weer meer bedrijven failliet zijn gegaan, duidt er wel op dat het ondernemersklimaat uitdagender wordt.’
Meer faillissementen welzijnszorg en bouw
De toename is vooral zichtbaar in de sectoren gezondheid- en welzijnszorg (+ 20,3 procent), zakelijke dienstverlening (+ 16,1 procent), leasebedrijven (+ 14,9 procent) en bouwnijverheid (+ 14,2 procent). In de groot- en detailhandel gingen 855 bedrijven failliet, ongeveer evenveel als in 2018. In de sectoren onderwijs (- 18,9 procent), landbouw en Visserij (- 17,5 procent) en cultuur, sport en recreatie (- 17,1 procent) nam het aantal faillissementen juist af ten opzichte van vorig jaar.
Flevoland en Limburg meest geraakt door stijging faillissementen
Uitgesplitst per provincie worden Flevoland en Limburg het meest geraakt door faillissementen. Daar ging 0,18 procent van de actieve bedrijven onderuit. Het landelijk gemiddelde voor 2019 ligt op 0,13 procent. Noord-Holland en Zeeland zien naar verhouding de minste ondernemingen failliet gaan. Graydon verwacht dat 2020 een verdere toename van het aantal faillissementen zal laten zien.