Actuele informatie over faillissementen en surseances

Failliete schroothandelaren met enkel lagere school verslaan Rabobank bij rechter

Door:
Henk Hanssen
  |  27 november 2019
Drie broers van een failliete schroothandel uit Zutphen hebben topjuristen van de Rabobank verslagen tijdens een opmerkelijke hoger beroep zaak bij het Arnhemse gerechtshof. De raadsheren gaven de gebroeders Schrijver gelijk met hun stelling dat Rabobank in haar zorgplicht heeft gefaald. De ondernemers bereiden nu een miljoenenclaim voor tegen de bank.

Vader bouwde met bakfiets familiebedrijf op

Bennie (60), Willem (59) en George Schrijver (54) uit Zutphen zitten al van jongs af aan in het schroot. 65 jaar geleden begon hun vader met een bakfiets oud ijzer in te zamelen. Na het faillissement in 2012 is er een nieuw familiebedrijf opgezet. Deze bv is uitgegroeid tot een moderne recyclingspecialist waar twee zonen van de derde generatie Schrijver leiding geven aan twintig werknemers.

Snel groeiend concern met miljoenenomzet

Net zoals hun vader voor hen lieten de drie in een VOF opererende drie broers de financiën over aan een boekhouder - de broers hebben enkel lagere school gevolgd. Zij concentreerden zich op de kern van de business: de in- en verkoop van oud ijzer. En met succes. Volgens dagblad De Stentor draaide het bedrijf in 2005 een omzet van ongeveer zes miljoen euro. De rechtbank spreekt in de stukken van een ‘snel groeiend concern’.


Kredieten en derivaten van dan tien miljoen euro

De problemen ontstonden toen de broers op advies van de boekhouder van huisbankier wisselden: van ING stapten ze over naar de Rabobank. Onder regie van de accountmanager en de boekhouder (‘Dikke vrienden die wekelijks samen dineerden,‘ aldus het hof) werd de schrootonderneming opgezadeld met kredieten en derivaten die opliepen tot meer dan tien miljoen euro. Zonder te beseffen waar zij voor tekenden, zetten de broers een krabbel onder de financieringsovereenkomsten. Met milieumaatregelen samenhangende kosten en het inzakken van de markt leidden uiteindelijk tot betalingsproblemen en het faillissement.

Hof geeft Rabo draai om de oren

Rabobank stelde de broers hoofdelijk aansprakelijk. Hun huizen dreigden geveild te worden. Op privébezittingen werd beslag gelegd. Volstrekt ten onrechte, oordeelt het gerechtshof nu. De raadsheren gaven de Rabobank een fikse draai om de oren. ‘Zij behoorde hen voldoende voor te lichten over de inhoud (…) en te onderzoeken of zij goed begrepen waartoe zij zich zouden verbinden. Daaraan heeft het onmiskenbaar ontbroken.’ Op basis van de motivering van het hof bereiden de broers een claim voor tegen de Rabobank.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland