Actuele informatie over faillissementen en surseances

Bestuur Thomas Cook probeerde op laatste moment aansprakelijkheid te beperken

Door:
Henk Hanssen
  |  9 oktober 2019
Bestuurders van Thomas Cook België hebben op de valreep de statuten van het bedrijf gewijzigd. Twee dagen later ging het Britse moederbedrijf failliet. Door deze wijziging hopen zij hun aansprakelijkheid te beperken.

Mislukte doorstartpoging Thomas Cook België

In België opereerde Thomas Cook onder drie vennootschappen: Thomas Cook Financial Services Belgium nv, Thomas Cook Retail nv en Thomas Cook Belgium nv. Deze deelvennootschappen zijn door de ondernemingsrechtbank in Gent op 25 september failliet verklaard. De grootste vennootschap, Thomas Cook Retail Belgium nv waar de 91 winkels van Thomas Cook en Neckermann onder vielen, volgde een week later na een mislukte doorstartpoging.

Voldoen aan nieuwe vennootschapswet

Anticiperend op de faillissementen heeft het bestuur last-minute wijzigingen doorgevoerd die ervoor zorgden dat de statuten voldeden aan de nieuwe vennootschapswet die op 1 januari 2020 van kracht wordt. Deze wet beperkt de bestuurdersaansprakelijkheid tot een bedrag van twaalf miljoen euro. De oude wet kende geen enkele beperking. In België is de nodige consternatie ontstaan nadat De Standaard dit nieuws naar buiten bracht.


Thomas Cook-miljoenen naar Engeland doorgesluisd

Volgens curatoren is er vlak voor het bankroet vijf tot zes miljoen euro naar Engeland doorgesluisd. Het moederbedrijf zou de ‘cashpool’ van de vennootschappen hebben leeg getrokken. De kans op een doorstart in België zou daarmee verkeken zijn. ‘Als de berichtgeving klopt, is dat een zeer pijnlijke zaak, vooral voor de vijfhonderd werknemers die op straat staan,’ aldus Nathalie Muylle, de Belgische minister van Consumentenzaak. Ze zei te hopen dat de curatoren snel duidelijkheid kunnen bieden.

Meer nieuws over dit onderwerp
Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland