Bestuurders van Thomas Cook België hebben op de valreep de statuten van het bedrijf gewijzigd. Twee dagen later ging het Britse moederbedrijf failliet. Door deze wijziging hopen zij hun aansprakelijkheid te beperken.
Mislukte doorstartpoging Thomas Cook België
In België opereerde Thomas Cook onder drie vennootschappen: Thomas Cook Financial Services Belgium nv, Thomas Cook Retail nv en Thomas Cook Belgium nv. Deze deelvennootschappen zijn door de ondernemingsrechtbank in Gent op 25 september failliet verklaard. De grootste vennootschap, Thomas Cook Retail Belgium nv waar de 91 winkels van Thomas Cook en Neckermann onder vielen, volgde een week later na een mislukte doorstartpoging.
Voldoen aan nieuwe vennootschapswet
Anticiperend op de faillissementen heeft het bestuur last-minute wijzigingen doorgevoerd die ervoor zorgden dat de statuten voldeden aan de nieuwe vennootschapswet die op 1 januari 2020 van kracht wordt. Deze wet beperkt de bestuurdersaansprakelijkheid tot een bedrag van twaalf miljoen euro. De oude wet kende geen enkele beperking. In België is de nodige consternatie ontstaan nadat De Standaard dit nieuws naar buiten bracht.
Thomas Cook-miljoenen naar Engeland doorgesluisd
Volgens curatoren is er vlak voor het bankroet vijf tot zes miljoen euro naar Engeland doorgesluisd. Het moederbedrijf zou de ‘cashpool’ van de vennootschappen hebben leeg getrokken. De kans op een doorstart in België zou daarmee verkeken zijn. ‘Als de berichtgeving klopt, is dat een zeer pijnlijke zaak, vooral voor de vijfhonderd werknemers die op straat staan,’ aldus Nathalie Muylle, de Belgische minister van Consumentenzaak. Ze zei te hopen dat de curatoren snel duidelijkheid kunnen bieden.