Actuele informatie over faillissementen en surseances

De Blokker-keten is een sneu cadeau geworden

Door:
Robert Jan Blom
  |  10 april 2019
Al een paar jaar verkondigt onze columnist Robert Jan Blom dat de Blokker-keten failliet zal gaan. Nu Blokker door de familie is weggegeven aan een retailondernemer erkent Blom ruiterlijk dat hij er helemaal naast zat met zijn voorspelling. ‘Vroeger was Blokker een winkel waar je leuke cadeautjes kocht. Inmiddels is de hele winkelketen een sneu cadeautje geworden.’

Miljoenenverliezen

Zowel in 2016 als in 2018 heb ik voorspeld dat Blokker failliet zou gaan. Daar hoefde ik geen tarotdame of koffiedikkijker voor te raadplegen. Immers, Blokker maakte elk jaar miljoenenverliezen en de spullen van het bedrijf bleken vooral door Chinese handen te zijn vervaardigd. Ik heb geen gelijk gehad: Blokker is niet failliet. Ik zal u uitleggen waarom niet.

Failliet gaan is cool

In ondernemerskringen is het faillissement de laatste jaren een geliefd onderwerp. Ooit keek men gegeneerd de andere kant op wanneer dit woord viel. Op bedrijvenborrels werd een failliete ondernemer gemeden als een melaatse. De gefailleerde van nu is een coole held die bewonderende blikken oogst wanneer hij vertelt hoe hij zijn bedrijf failliet heeft laten verklaren en dezelfde dag is doorgestart. ‘In een klap was ik verlost van die vervelende schuldeisers en die dure oudjes!’

Blokker als zieltogend cadeau

Hoe populair ook, deze held moet het afleggen tegen het aantal toehoorders dat de nieuwe eigenaar van Blokker, Michiel Witteveen, dezer dagen in de wandelgangen van een gemiddelde ondernemersconferentie zal trekken. Want, hoe heeft hij dat toch geflikt? De familie Blokker heeft het bedrijf aan hem overgedragen en hij heeft dit zieltogende cadeau geaccepteerd met nog enige contanten: € 280 miljoen, naar verluidt. Is Michiel Witteveen een begenadigd zakenman die zich over de Blokker-keten heeft kunnen ontfermen of is dit een truc van Ab en Els Blokker?

Stopt de prullenimport?

Het is nog niet duidelijk wat er nu met de Blokker-filialen gaat gebeuren. De Nederlandse winkels blijven open, heeft Witteveen beloofd, maar wat gebeurt er met de (oudere?) medewerkers? Hoe gaat de nieuwe eigenaar de miljoenenverliezen wegwerken? Blijft Blokker doorgaan met de prullenimport uit China of kunnen consumenten straks op kwaliteitsproducten rekenen? Vroeger was Blokker een winkel waar je leuke cadeautjes kocht. Inmiddels is de hele winkelketen een sneu cadeautje geworden.


Zware klus

In elk geval krijgt Witteveen het moeilijk, niet alleen omdat het een zware klus zal zijn om winst te boeken, maar ook omdat het bedrijf onder ‘verdenking’ staat vanwege de wel zeer opmerkelijke gang van zaken.

Robert Jan Blom

 

 

 

 

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland