Actuele informatie over faillissementen en surseances

FC Twente ontsnapt opnieuw aan faillissement

Door:
Henk Hanssen
  |  10 april 2019
Nog altijd zijn de financiële sores niet voorbij voor FC Twente. De trotse club blijkt technisch failliet. De schuldenlast bedraagt vijftig miljoen euro. Opnieuw moet de gemeente bijspringen.

De geest van de voorzitter

Op 1 april was het precies vier jaar geleden dat Joop Munsterman zijn functie neerlegde maar nog altijd waart de geest van de voorzitter rond in Twente. Omdat de club weer meedoet om een titel – weliswaar om de hoogste trede van de Keuken Kampioen Divisie maar toch – en ook omdat er maar geen eind lijkt te komen aan de financiële wanorde waar de gewraakte preses voor verantwoordelijk wordt gehouden. Dit keer gaat het niet om investeringsmaatschappijtjes uit Malta die plotseling met schimmige spelerscontracten staan te wapperen en miljoenen uit Enschede claimen. Het probleem is eenvoudiger en overzichtelijker. De schulden – in totaal vijftig miljoen euro – zijn hoger dan de bezittingen: FC Twente is technisch failliet.

Druk van supportersschare

Gelukkig kan Twente bogen op een supportersschare die niet van opgeven weet. Ook voor de potjes tegen Helmond Sport en Telstar loopt de Grolsch Veste vrijwel vol. Gemiddeld trekt Twente dit seizoen 25.000 toeschouwers. Ter vergelijking: clubs als Go Ahead Eagles en Roda JC kunnen bij een doorsnee thuiswedstrijd slechts respectievelijk 8375 en 6888 gasten verwelkomen. Onder die trouwe aanhangers bevinden zich tal van lieden die FC Twente een uitzonderlijk royaal hart toedragen. Deze regionale investeerders, opererend onder de naam Noabers, oefenden naar verluidt stevige druk uit op de gemeente en andere crediteuren om coulance te betrachten. En met resultaat.

Penningmeester kan grote schulden afvinken

Deze week werd bekend dat de penningmeester van de voetbalclub een paar grote schulden kan afvinken. Van de zeventien miljoen die de gemeente Enschede aan de FC heeft uitgeleend, wordt vijf miljoen kwijtgescholden. Bovendien wordt negen miljoen van dit bedrag omgezet in een achtergestelde lening waar geen rente en aflossing over hoeft te worden betaald. ABN Amro betoont zich ook de flauwste niet: de uitstaande vordering van 5,5 miljoen wordt met een betaling van één miljoen uit de boeken gegumd. Na de uitvoering van dit zoveelste schuldsaneringsplan – dat ook voorziet in een aantal investeringen – resteert er een schuld van dertig miljoen euro.


‘Strenge’ voorwaarden aan miljoenenschenking

De gemeente, met afstand de grootste geldschieter, verbond wel een aantal ‘strenge’ voorwaarden aan de miljoenenschenking. Ter compensatie van de bezuinigingen op sociale uitgaven die de gemeente moet doen om de club te redden, wordt FC Twente verplicht om per seizoen 1.950 entreekaarten uit te delen aan arme gezinnen. En ook de komende jaren zullen de minima worden koest gehouden met het kansje op een gratis ticket, zo lijkt het. Want, de lokale partij Burgerbelangen Enschede ging alleen akkoord met de gemeentelijke gift wanneer de FC niet langer op Hengelose bodem zou trainen.

‘Kapitaalvernietiging’

Het riante trainingscentrum van FC Twente bevindt zich sinds 2000 in het Fanny Blankers-Koen stadion, net óver de gemeentegrens van Enschede. Dat deze verhuizing ook weer miljoenen gaat kosten – de teleurgestelde gemeente Hengelo spreekt van ‘kapitaalvernietiging’ – deert de burgerbelangenpartij klaarblijkelijk niet.  

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland