Actuele informatie over faillissementen en surseances

Wie is er bang voor de robot?

Door:
Robert Jan Blom
  |  7 november 2018
Hoopt u ook uw pensioen te halen voordat uw baan door een robot is overgenomen? De laatste tijd duiken er overal economen op die om het hardst roepen dat de ontwikkelingen rond robotisering en kunstmatige intelligentie onontkoombaar tot massawerkloosheid leiden. Onze columnist Robert Jan Blom maakt zich helemaal geen zorgen. Hij heeft al een robot besteld.

De jobless society komt eraan

‘47 procent van alle banen in de VS zal verdwijnen omwille van de technologie,’ luidde in 2013 de conclusie van een onderzoek dat wereldwijd tot krantenkoppen in chocoladeletterformaat leidde. Niet gehinderd door enig benul van geschiedenis buitelde een stoet deskundigen over elkaar heen om de jobstijding met begrafenisgezichten te bevestigen. Nee, er was geen twijfel mogelijk, de jobless society kwam eraan. Minstens de helft van de banen zou verdwijnen als gevolg van kunstmatige intelligentie, automatisering en robotisering. Niet alleen kassières, hypotheekadviseurs, brugwachters en callcentermedewerkers werden werkloos, ook vrachtwagenchauffeurs, cv-ketelingenieurs, vertalers en marketeers gingen een brodeloze toekomst tegemoet. Dat maakte deze studie glashard duidelijk!

Ook Elon Musk bang voor banenverlies

Het zijn niet alleen verdorde bollebozen die zich hier druk over maken. Ook ‘visionaire’ types als Bill Gates (‘… in de komende twintig jaar zullen veel betekenisvolle banen verdwijnen’) en Elon Musk (‘… er zullen steeds minder banen zijn die een robot niet beter kan doen dan een mens’) hebben de waarschuwende vinger priemend hemelwaarts gericht. Toch raad ik ook (juist!) hen aan eens een ouderwets encyclopedie uit de kast te pakken, het stof van de kaft te blazen en te bladeren naar de I van Industriële Revolutie – terugbladeren naar de uitvinding van de stenen schep die zandkrabbende Neanderthalers deed vrezen dat ze voortaan iets anders met hun handen moesten doen kan ook maar van die betreffende kwestie ben ik minder goed op de hoogte.

Protest van de luddieten

De Industriële Revolutie dus. Dankzij een cluster van uitvindingen werd het vanaf 1750 mogelijk nieuwe materialen te gebruiken (ijzer en staal), nieuwe energiebronnen te benutten (stoom, steenkool, petroleum en elektriciteit) en nieuwe transportmethoden te gebruiken (stoomschip- en locomotief, telegraaf, radio). De Industriële Revolutie legde de basis voor onze huidige samenleving maar ze gaf ons ook nog iets anders, het luddisme, een beweging van lieden die protesteerden tegen de mechanisatie. De luddieten noemden zich naar hun held, Ned Ludd, een Engelse wever over wie het verhaal ging dat hij eigenhandig twee fonkelnieuwe weefmachines had stukgemaakt.


Robots dóen ons werk al 

We zijn inmiddels tweeëneenhalve eeuw verder en nog zijn we niet van die onzalige luddieten af. Anno 2018 maken de geestelijke erfgenamen van de onnozele wever ons wijs dat we onze banen aan robots gaan verliezen. Witte plastic mannetjes en vrouwtjes vol elektronica nemen straks óns werk over. Gelukkig klopt er nog steeds niets van hun verhalen. Ten eerste: robots dóen ons werk al. Of het nu gaat om het vullen of verpakken van blikjes cola of het in elkaar zetten van complete auto’s: alles wordt door robots gedaan. Kort geleden was ik op bezoek bij een grote broodfabriek in mijn woonplaats Alphen aan den Rijn. Toen ik de productieruimten binnentrad dacht ik even dat ze gesloten waren vanwege mijn hooggeëerd bezoek. Nee dus. Overal waren machines en apparaten aan het werk om zalig geurende broodjes te bakken.

Massawerkloosheid?

Al die broden en krentenbollen werden vroeger vast en zeker gebakken door authentieke gildebroeders – en nu dus door machines. So what? De broodjes smaken best en de fabrieksarbeiders van toen zijn inmiddels beter opgeleid en doen nu fijn en veilig werk. Want dat is mijn tweede punt. Zijn opeenvolgende generaties werkloos geworden als gevolg van de Industriële Revolutie? Kampen we nu soms met massawerkloosheid? Nee! We staat in de top-tien van landen met de laagste werkloosheidcijfers. Ik kijk nu al uit naar de jaren dertig en veertig van deze eeuw. In de zorg, de supermarkt, thuis: overal zullen we ons omringd weten door de aandacht van robots die nooit te laat komen, nooit hoofdpijn hebben en niet aan dementie ten prooi vallen. Dat moet heerlijk zijn. Ik heb er alvast één besteld. Ik wil er vroeg bij zijn. Het zal storm lopen op de robotwinkel.

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland