Actuele informatie over faillissementen en surseances

Harde Brexit? No big deal!

Door:
Robert Jan Blom
  |  10 oktober 2018
Een verlies van tienduizenden banen. Miljarden euro’s economische schade die kan oplopen tot meer dan een procent van het BNP. Elke week worden de waarschuwingen voor de gevolgen van een harde Brexit dreigender. In dit toenemende tumult is er gelukkig één columnist die het hoofd ijzig koel houdt: onze eigen Robert Jan Blom. ‘Al die kouwe drukte over de Brexit. Ik wed dat 99,99 procent van alle Nederlanders er helemaal niets van zal merken.’

Schertsvertoning

Al ruim twee jaar hangen mijn vingers trillend boven het toetsenbord. Zal ik het doen of zal ik het niet doen? Wat ik bedoel? Nou, of ik een column zal schrijven over de Brexit. Niet dat ik het idee heb dat mijn woorden ineens een eind kunnen maken aan die hele schertsvertoning. Dat is het niet. Het punt is dat ik gewoon niet weet waar ik het over moet hebben. Dat mijn collega-scribenten hun vingers blauw tikken sinds de Britten op 23 jun 2016 besloten uit de EU te stappen, laat me koud. Alle woorden die ze wijden aan waarschuwingen voor politieke onrust en een toekomst getekend door economische turbulentie? Ik geloof ze niet.

Betweterige pennenlikkers

Eén van die betweterige pennenlikkers schreef onlangs dat het vertrek van het VK elke Nederlander jaarlijks € 330 gaat kosten. Daar schrok ik van. Ik dacht, stel dat je een gezin hebt met vijf personen. Dan kost die Brexit je € 1650 per jaar, no less. Ik wilde al met de collectebus rondgaan maar net op tijd kreeg ik een aanval van realisme. Waar baseerde deze zwartkijker zijn onheilstijding eigenlijk op? Wel, op de kosten die straks moeten worden gemaakt bij de import en de export van goederen. Extra formaliteiten aan de grens, een paar douanekrachten erbij, lange wachttijden voor chauffeurs, zeker, het zijn allemaal kosten die worden doorberekend in de consumentenprijzen.

Paar dubbeltjes extra

Maar eh, € 330 p.p.? Dat lijkt me schromelijk overdreven. Net als elke andere burger uit de EU betalen Nederlanders straks een paar dubbeltjes extra voor spullen die uit het VK worden geïmporteerd. Bedrijven die exporteren naar het VK zullen hun goederen ook een paar eurocenten duurder maken. En omdat ze leveren aan een land buiten de EU hebben ze wat meer administratief werk. Is dit een onmogelijke horde? Nee hoor, gewoon even je bedrijf ‘identificeren’ met een EORI-nummer (van Economic Operators Registration and Identification) en ook de BTW levert geen enkel probleem op. No big deal.


Roffelen op de angsttamtam

Maar het roffelen op de angsttamtam gaat gewoon door. Inwoners van EU-landen worden doodsbang gemaakt, bijvoorbeeld met het verhaal dat de in het VK wonende EU-burgers straks het GB worden uitgemikt. Wie gelooft dit sprookje? Alsof het VK ineens in een bandietenstaat verandert. Neem een land als Noorwegen. Geen lid van de EU en toch is het daar prima leven, werken en ondernemen. En wat denkt u van al die Nederlanders in Australië en Canada? Zitten zij soms allemaal op een houtje te bijten? 

Haperende democratie

Nog even en de Brexit is een feit. Ik wed dat 99,99 procent van alle Nederlanders daar helemaal niets van zal merken – of ze nou in het VK wonen of in Nederland zelf. Weet u wat mij veel meer zorgen baart? Het EU-lidmaatschap van landen die floreren bij de gratie van corruptie en een haperende democratie. Denk aan pseudodictator Orbán die Hongarije in een houdgreep heeft of aan de Poolse PiS-partij die de rechters muilkorft. De dreiging uit het oosten is vele malen ernstiger dan de kans dat de malt whisky straks twintig cent duurder wordt.

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland