Actuele informatie over faillissementen en surseances

Een te hoge werkdruk bestaat niet

Door:
Robert Jan Blom
  |  3 oktober 2018
Waar is de tijd gebleven dat de herfst gedomineerd werd door geharnaste stakingsleiders die op het Malieveld onwrikbare looneisen stelden? Tot zijn ongenoegen hoort onze columnist Robert Jan Blom ontevreden werknemers vooral mopperen over een ‘te hoge werkdruk’. Modern gezever, meent hij. ‘Benoem je doel niet in vage psychologische termen maar in procenten!’

Serieuze looneisen

Weet u nog? Vroeger, dat wil zeggen een paar jaar geleden, durfden werknemers nog looneisen te stellen. Serieuze looneisen. Tien procent of meer. Minimaal. En als ze hun zin niet kregen, werd er gestaakt. Serieus gestaakt. Geen stiptheidsstakinkje, geen doorzichtige dreiging die door het kuchje van een rechter omver wordt geblazen. Nee, plát ging de boel. Serieus plat. Stekker eruit. 24/7 posten bij de poort. Stakingsbrekers breken.

Waar zijn de spandoekvreters?

Ik had gehoopt dat deze herfst eindelijk weer eens een stel mouwopstropende spandoekvreters op zou staan. Geharnaste gasten met geblokte houthakkershemden die aan twee handen genoeg hebben om zich op heel het Malieveld verstaanbaar te maken. Ik heb ze niet gezien. Ik zag wel een stoet klagende beroepsbeoefenaren voorbij trekken op het scherm. Piloten, pakketbezorgers, pizzakoeriers en alle ambtenarensoorten die ons land kent: politiemensen, ambulancepersoneel, verpleegkundigen, docenten.

Angsthazen

Angsthazen zijn het. Een voor een. Waarom? Omdat ze niet doorzetten. Omdat ze te weinig over de centen praten en teveel over ‘werkdruk’. Werkdruk. Ik griezel van dat woord. Gek hè, sinds we met z’n allen nog maar 36 uur werken, is al ons drukke werk niet meer vol te houden. De werkelijkheid is dat ons weekend tegenwoordig al na de vrijdagmiddaglunch begint. Na 13.30 zakt Nederland langzaam weg in de weekendstand. Niemand die de telefoon nog opneemt.

Werkweek in andere landen

Hoe onze ‘zware werkweek’ zich verhoudt tot andere Europese landen? In België moet er nog 38 uur per week worden gewerkt, in Frankrijk 35 uur en in Zweden slechts 30 uur… Maak trouwens niet de fout om naar Japan te vertrekken. Daar moet je werken tot je erbij neervalt. De werkweken kunnen er oplopen tot 110 uur.


Wat is werkdruk?

Maar wij hebben dus die werkdruk. Wat is dat eigenlijk, werkdruk? Als je ‘gewoon’ je werk doet, kan er toch helemaal geen sprake zijn van een ‘te hoge werkdruk’? Wel kan het gebeuren dat je je taken niet op tijd af hebt of dat je niet in staat bent de gewenste kwaliteit te leveren. Dat is geen werkdruk. Je zit dan simpelweg op de verkeerde plek.

Te hoge werkdruk bestaat niet

Tot enkele jaren geleden was ik werkzaam bij een groot bedrijf. Ook daar klaagden enkelingen over een te hoge werkdruk. De meesten van ons hadden nergens last van, een handvol collega’s wel en dat terwijl zij precies hetzelfde werk deden. In de Ondernemingsraad, waar ik voorzitter van was, merkte de directeur op dat een te hoge werkdruk niet bestaat.

Benoem je doel in procenten

Ik was (en ben) het met hem eens. Werkdruk is modern gezever. Een hedendaagse schaamlap. Nergens voor nodig. Zeg gewoon waar het op staat. Benoem je doel, niet in multi-interpretabele psychologische termen maar in procenten. Klagen over werkdruk is gewoon een middel om extra loon binnen te halen. Zodra de werkgever door de knieën is en meer betaalt, hoor je niemand meer over een te hoge werkdruk.

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland