Actuele informatie over faillissementen en surseances

Burt Reynolds eindigde met zo goed als niets

Door:
Henk Hanssen
  |  12 september 2018
In zijn gloriejaren verdiende hij tien miljoen dollar per film, kon hij aan elke vinger een oogverblindende schoonheid rijgen en woonde hij op een gigantische ranch in Florida. Maar Burt Reynolds, de gevierde macho-acteur die in de jaren zeventig en tachtig wereldberoemd werd, stierf vorige week met weinig meer dan herinneringen.

‘Niet verstandig met geld’

‘Ik ben niet iemand die verstandig met geld is omgegaan. Er zijn een paar acteurs die op een briljante manier hun financiën hebben geregeld maar, dat zijn dan weer geen goede acteurs.’ Van alles wat hij zichzelf op zijn oude dag verweet, gebrek aan zelfkennis hoorde er niet bij. Toen Burt Reynolds zich in eind 2015 door Vanity Fair liet interviewen, had hij een buitengewoon pijnlijke periode achter de rug.

Pontiac uit Smokey and the Bandit 

Een jaar eerder zag hij zich genoodzaakt 676 persoonlijke bezittingen te veilen. Zijn Rolodex, de Golden Globe die hij 1998 won voor zijn rol in Boogie Nights, de zwarte Pontiac Trans Am Coupé die hem eeuwige roem bracht in Smokey and the Bandit, de Amercan football-helm uit The Longest Yard, zijn kano uit Deliverance en zelfs het gouden zakhorloge dat actrice Sally Field (‘the love of my life’) hem in 1981 gaf als huwelijksaanzoek. ‘To Burt Love Sally,’ luidt de inscriptie. ‘Not just for an hour, Not just for a day, Not just for a year, but for always…Will you marry me?’ 

Perfecte persoon

‘Ik mis haar vreselijk,’ zei hij tegen Ned Zeman, de journalist die hem voor Vanity Fair opzocht. ‘Zelfs nu is het nog moeilijk voor me. Ik weet niet waarom ik zo stom ben geweest. Zo zijn mannen, weet je. Je vindt de perfecte persoon en vervolgens doe je alles om het stuk te maken.’ Reynolds en Field, die van 1977 tot 1982 een relatie met elkaar hadden, zouden uiteindelijk nooit trouwen. Vijf later schoof Reynolds wel een ring om de vinger van een andere actrice, Loni Anderson, die hij had op de set van The Merv Griffin Show had leren kennen.


De moeder van alle scheidingsruzies

Het huwelijk met ‘De Barones’, zoals hij haar noemde, liet Reynolds berooid achter. Om een indruk te geven van haar woeste spendeerdrift vertelde hij dat hij zijn nieuwe bruid een platinum American Express-card cadeau gaf en dat zij erin slaagde om binnen een half uur de toegestane limiet van 45.000 dollar te overschrijden. Designerjurken van tien mille. Diamanten. Het kon niet op. In 1993 belandde het stel in ‘de moeder van alle scheidingsruzies’, een drama dat door de media breed werd uitgemeten.

Reclamecontracten

Omdat ze samen een jongen hadden geadopteerd, Quinton, trok Loni Anderson bij de rechter aan het langste eind. Reynolds, die een vermogen aan advocaten had uitgegeven, moest zijn ex een paar honderdduizend dollar betalen plus negenduizend dollar per maand voor haar hypotheeklasten. Bijgevolg van de scheiding was dat hij een paar lucratieve reclamecontracten kwijtraakte. Bedrijven wilden niet meer met Reynolds geassocieerd worden. ‘Alsof gescheiden mensen geen jus d’orange drinken,’ bromde de acteur later over de opzegging van een sinaasappelmaker.

Toupetmaker

Achtervolgd door schuldeisers – waaronder het tv-station CBS, zijn ex, twee grote banken, Hollywood-agenten en Edward Katz Hair Desgin, zijn toupetmaker – moest Reynolds in 1996 uiteindelijk faillissement aanvragen. Met zijn filmcarrière ging het beter – in 1997 maakte hij met Boogy Nights een daverende comeback als een aan lager wal geraakte pornofilmregisseur, met zijn financiële loopbaan bleef het sappelen tot aan zijn dood, op 6 september 2018. De man die ooit de best betaalde acteur van Hollywood was, eindigde naar verluidt in een geleende villa met zo goed als niets.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland