Actuele informatie over faillissementen en surseances

V&D is back in town!

Door:
Henk Hanssen
  |  5 september 2018
Het is niet alleen ‘back to school’ dat deze week de klok slaat, voor V&D is het ook ‘back in town’! Nou ja, online dan. Het warenhuis dat in december 2015 failliet ging, maakt vandaag een digitale comeback. VD.nl hoopt een omzet te realiseren die minstens net zo groot is als het fysieke warenhuis.

Toiletjuffrouw

Je zoekt er vergeefs naar de brandschone toiletten met die aardige toiletjuffrouw die je ook zonder kleingeld liet passeren. En een bonbonnetje proeven bij de mevrouw van de chocolaterie is er ook niet bij maar, voor het overige roept een bezoekje aan vd.nl toch een nostalgische sfeer op. Niet de goedkope klasse van de HEMA en evenmin de overdreven luxe van de Bijenkorf of Hudson’s Bay maar V&D: een beetje versiering, geen kouwe drukte, gewoon goed.

Grande Dame van de warenhuizen 

Het vertrouwde logo met de boom vol producten is terug, evenals de huismerken Liv en Soho. Even naar de winkel hollen om te ervaren hoe die fraaie leren tas voelt, is er helaas niet meer bij. Vroom & Dreesmann, de 128 jaar oude Grande Dame van de warenhuizen, ging op 31 december 2015 failliet. Na een maandenlange doodsstrijd trok de Amerikaanse eigenaar Sun Capital de stekker uit de onderneming die al sinds 2010 met verlies draaide. Curatoren sneden de boedel op. Jumbo nam het grootste deel van La Place over. Veel panden vonden een nieuwe huurder in het Canadese Hudson’s Bay. De ondernemers Roland Kahn, Jacco Scheffers en Ronald van Zetten (ex-HEMA) namen de rechten op de merknamen over.


Actieve veertigplusser

Omdat de digitale infrastructuur ‘te gammel’ bleek, zag het trio aanvankelijk af van plannen om V&D digitaal tot leven te wekken. Vorig jaar lanceerden ze wel Frendz.nl, een online versie van het kindermerk van V&D. Met de ‘opening’ van vd.nl wordt nu een nog grotere stap gezet. Twee andere ondernemers hebben zich bij hen aangesloten, waaronder Alexander van Slooten die jarenlang ervaring opdeed bij Wehkamp.nl. Het vijftal mikt op klanten bij wie het hart sneller gaat kloppen wanneer zij familiaire termen als Prijzencircus en Schoolcampus horen. ‘Niet hip, niet trendy, wel herkenbaar,’ zegt Van Slooten die de directeursrol vervult.

Actieve veertigplusser

Het online warenhuis bedient de actieve veertigplusser met een assortiment van honderdduizenden producten die zijn geselecteerd rond thema’s als reizen, familie, thuis, tuin, gezondheid en uiterlijk. VD.nl heeft geen eigen voorraad. De producten worden geleverd door de leveranciers. Het warenhuis streeft ernaar om zijn fysieke voorganger qua omzet voorbij te streven. In 2014 maakte V&D nog een omzet van zeshonderd miljoen euro. Over 2015 is geen jaarverslag gepubliceerd.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland