Actuele informatie over faillissementen en surseances

Britse ‘High Street crisis’ houdt aan

Door:
Henk Hanssen
  |  13 juni 2018
Terwijl in Nederland de retailmarkt fors aantrekt, zien de Britten de leegstand in hun winkelstraten juist toenemen. Vorige week kondigde House of Fraser aan de helft van zijn warenhuizen te sluiten. Deze week volgt het faillissement van Poundworld, een grote Engelse discountketen met 335 vestigingen en 5100 medewerkers. Eerder dit jaar verdwenen elektronicabedrijf Maplin en Toys ‘R’ Us al uit het straatbeeld.

Val van pond

Volgens de BBC is de val van het pond de grootste oorzaak van de ‘High Street crisis’. Sinds het Brexit-referendum is de waarde van de Britse munt met circa twaalf procent gedaald ten opzichte van de euro. De inflatie is gestegen naar drie procent, een vol procent meer dan het cijfer dat de Bank of Engeland had voorzien. Daarnaast wordt gewezen op de spelbreker waar elk bedrijf dat op bakstenen en mortel leunt mee kampt: de onstuitbare groei van het online winkelen.

Ongedierteplaag

Er is nog een andere reden waarom Poundworld het loodje heeft gelegd. In maart dit jaar kreeg de winkelketen een boete van 1,2 miljoen pond opgelegd wegens een uit de hand gelopen ongedierteplaag. In een winkel in de Zuid-Londense wijk Croydon troffen inspecteurs een met muizenkeutels bezaaide vloer aan. Met urine doorweekte voedselproducten lagen gewoon in het schap. In sommige gevallen waren de gaten in de verpakking dichtgeplakt met tape.


Vaste verkoopprijs

Poundworld, dat wekelijks twee miljoen klanten bediende, was eigendom van de Amerikaanse investeerder TPG Capital. Nog maar een paar jaar geleden breidde de keten het aantal filialen in rap tempo uit. Pogingen om de discounter te verkopen liepen op niets uit. ‘Het probleem zat ‘m in de naam,’ aldus een analist. ‘Door het lagere pond steeg de prijs die zij voor importgoederen moesten betalen. Die hogere kosten konden ze niet doorberekenen in de vaste verkoopprijs.’

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland