Actuele informatie over faillissementen en surseances

CDA-voorstel bekorten betalingstermijn heeft louter cosmetische waarde

Door:
Robert Jan Blom
  |  17 februari 2016
Op initiatief van het CDA besloot de Tweede Kamer vorige week tot maatregelen die grote bedrijven moeten aansporen mkb’ers sneller te betalen. Robert Jan Blom meent dat het parlement zich beter over andere zaken druk kan maken dan plannen te smeden voor de bühne.

Extra vergoeding van acht procent

Soms vraag ik me af waar politici mee bezig zijn. En vooral waarom. Neem Agnes Mulder, sinds 2012 een ijverig lid van de Tweede Kamer waar ze het CDA vertegenwoordigt. Mulder houdt zich bezig met een veelheid aan onderwerpen. Sommigen zijn van belang, zoals de vragen die ze laatst stelde over de incidenten bij de Belgische kerncentrales of haar inzet voor de aanleg van snelle internetverbindingen op het platteland, anderen doen er minder toe. Neem haar voorstel waar ze vorige week zowaar een meerderheid van haar collega’s voor wist te winnen. Mulder, die prat gaat op haar hart voor ondernemers, had een rapport gelezen waarin wordt gesteld dat grote bedrijven het op z’n zachtst gezegd niet zo nauw nemen met de betalingstermijnen die hun leveranciers hanteren. De wettelijke termijn van dertig dagen wordt steeds verder opgerekt, sommigen presteren het om pas na 120 dagen de factuur te voldoen. Vooral zzp’ers en mkb’ers, die uit angst hun klant te verliezen geen deurwaarder durven in te schakelen, zijn de dupe van deze praktijk. De jaarlijkse kosten van achterstallige betalingen zouden 2,5 miljard euro bedragen. Mulder: ‘De ruimte om slechtere maanden op te vangen of om investeringen te doen, wordt kleiner.’ Vandaar dat de Tweede Kamer nu, op initiatief van het CDA-Kamerlid, heeft besloten dat grootbedrijven een extra vergoeding van acht procent moeten betalen wanneer zij een factuur langer dan zestig dagen open laat staan.

Plan met louter cosmetische waarde

Doet ze het voor de bühne? Om straks meer voorkeursstemmen te vergaren? Ik tast in het duister over Mulders motieven. Vast staat dat ze haar plannetje niet heeft ingediend om de betalingstermijn daadwerkelijk te bekorten. De maatregel klinkt reuze sympathiek maar Mulder zal, dankzij haar achtergrond als vestigingsleider bij de Kamer van Koophandel in Emmen, beseffen dat haar plan louter van cosmetische waarde is. In de aangenomen motie wordt de regering opgeroepen voor 1 juni van dit jaar een wetsvoorstel aan het parlement voor te leggen. Zover zal het om verschillende redenen niet komen. Ten eerste zijn de omschrijvingen te vaag. De maatregel verplicht ‘het grootbedrijf’ om sneller centen over te maken naar ‘het mkb’ maar, de Europese definities waar in de tekst naar wordt verwezen, nodigen uit tot eindeloos gesteggel. En: mag een opdrachtgever nu wel laat betalen aan crediteuren die niet in de mkb-mal passen? Ten tweede: de maatregel die Mulder door de Kamer heeft geloodst, bestaat al. Al in 2002 hebben de EU-landen afgesproken dat een ondernemer een rentenota mag sturen wanneer de betalingstermijn is overschreden. Geen hond die er gebruik van maakt, trouwens. Ziet u uzelf al een opslag aan uw klant berekenen hij te laat betaalt? En een advocaat in de arm nemen wanneer hij weigert de opslag te voldoen? Nee dus.


De pot verwijt de ketel

Ten derde: de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Minstens veertig procent van álle ondernemers – inclusief het mkb – bezondigt zich aan te laat betalen. En een mkb’er die zelf zijn facturen in een bureaula schuift, zal nu eenmaal niet gauw geneigd zijn een klant een hogere rekening te sturen omdat hij zelf zijn geld niet op tijd heeft ontvangen. Overigens spant de overheid de kroon als het om uitstel van betaling gaat. Hoewel al sinds 2013 is vastgelegd dat ook het Rijk binnen dertig dagen de nota moet voldoen, voldoet 57 procent van de gemeenten en 18 procent van de ministeries nog niet aan deze norm. Laat mevrouw Mulder daar eens haar aandacht op vestigen.

Robert Jan Blom

Robert Jan Blom Wie is Robert Jan Blom
Robert Jan Blom is een toonaangevend deskundige op het terrein van ondernemerschap en faillissementen. Hij publiceerde 75 boeken over het ondernemerschap, waaronder een groot aantal werken die specifiek ingaan op het faillissement. zoals Failliet in de Praktijk (1992), Failliet, Het onderzoek (1996) en Faillissement, Surseance en Schuldsanering (2000). Daarnaast is hij gastdocent, spreker en commentator: geregeld treedt hij op bij radio- en tv-programma’s als Buitenhof, RTL-Z en het NOS Journaal. Blom is als vast columnist verbonden aan Faillissementsdossier.nl.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland