Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Winkelketen zwangerschapsmerk Noppies failliet door coronacrisis en Oekraïne-oorlog

Door:
Henk Hanssen
  |  6 december 2023
De winkelketen van het bekende zwangerschaps- en kinderkledingmerk Noppies is failliet. De keten telde tien winkels in Nederland. Het moederbedrijf zucht onder een miljoenenschuld. De directie wijt het faillissement aan de coronamaatregelen en de Oekraïne-oorlog. De zorgen daarover zouden leiden tot een lager consumentenvertrouwen en een dalende vraag naar zwangerschaps- en babykleding.
Gerelateerde dossiers:

Vader Norbert richtte wereldmerk op voor zijn vrouw

Noppies werd in 1991 opgericht door Norbert Mutsaerts, een mode-ondernemer die met de bijnaam Nop door het leven gaat. Toen zijn vrouw zwanger was, lukte het haar niet om leuke positiekleding te vinden. De vindingrijke Mutsaerts kwam met een radicale oplossing. Het zou zijn vrouw aan niets meer ontbreken: onder de naam Noppies begon Nop een groothandel in ‘maternity wear’ die geleidelijk uitgroeide tot een populair merk dat op verschillende manieren in tientallen landen actief werd.

Omzet Noppies gekelderd door coronacrisis

Shop-in-shops, brandstores, franchises – via een stelsel van off- en onlinekanalen wist Mutsaerts voor zijn collectie klanten te vinden. En Noppies ging ook op overnamepad. Nadat de Belgische investeerder Vendis Capital nieuw kapitaal had gefourneerd, werden de merken Mum, Alvi en Imps & Elfs opgeslokt. Nine & co, het moederbedrijf van Noppies, realiseerde in 2018 nog een omzet van 53 miljoen euro. Inmiddels zien de zaken er aanzienlijk minder florissant uit. In de eerste twee door de coronamaatregelen getekende jaren werden dieprode cijfers geschreven. In 2020 3,4 miljoen en in 2021 4,2 miljoen.

Moederbedrijf Noppies probeert overige onderdelen te redden

Gedwongen door de verliezen besloot het moederbedrijf deze zomer de Noppies-vestigingen (tien in Nederland en drie in België) te sluiten. RTL Z bracht gisteren het nieuws naar buiten dat het niet bij sluiting is gebleven. Task Retail, de bv waar de Nederlandse vestigingen van Noppies in zijn ondergebracht, is in september failliet verklaard. Deze dochter is het enige failliete onderdeel van Nine & Co, blijkt uit het faillissementsverslag van curator Bas van Dijen. Het moederbedrijf is druk in de weer om voor de andere dochters te redden wat er te redden valt.

CBS: Moederschap vaker uitgesteld door onzekere toekomst

Als oorzaak voor het faillissement wijst de directie naar de coronamaatregelen en de economische gevolgen van de Oekraïne-oorlog. Inflatie en stijgende energieprijzen hebben geleid tot ‘een historisch laag consumentenvertrouwen en een explosieve stijging van loonkosten, huurlasten en energiekosten’, aldus het verslag van de curator. Deze verklaring werd vandaag onderstreept door een bericht van het CBS dat laat zien dat de onzekere toekomst ertoe leidt dat het moederschap vaker wordt uitgesteld. Met een gemiddelde van 1,49 kind per vrouw is het geboortecijfer in Nederland lager dan ooit.

Meer nieuws over dit onderwerp
Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 28 februari 2024 Van de redactie | woensdag 28 februari 2024
Sterrenrestaurant dreigt in Maas te verzuipen Henk Hanssen | woensdag 28 februari 2024
Nog geen zicht op doorstart voor fabrikant van zonnepanelen Exasun solarmagazine.nl | dinsdag 27 februari 2024
Faillissement dreigt voor Beluga Loves You rtv maastricht | dinsdag 27 februari 2024
Geen doorstart voor Donna Fashion B.V. Fashion United | dinsdag 27 februari 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland