Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Oprichter legt oorzaak faillissement Evoyo bij investeerders

Door:
Henk Hanssen
  |  15 november 2023
Evoyo wilde de grootste huizenverduurzamer van Nederland worden. Het liep anders. Het bedrijf toucheerde eind vorig jaar 125 miljoen euro aan subsidie en ging tien maanden later failliet. Hoe kon dit gebeuren? Tot voor kort hield de directie de lippen stijf op elkaar maar nu doorbreekt ceo Joris Jonker het stilzwijgen. Hij legt de schuld bij de aandeelhouders die ‘onvoldoende bereid om door te investeren’.

Evoyo beloofde huishoudens te ontzorgen bij energietransitie

Warmtepomp, zonnepanelen, thuisaccu’s: dankzij de slimme e-home technologie van Evoyo zou het bedienen van dit soort systemen voor huishoudens een fluitje van een cent worden. Via de handige interface die de data van installateurs, energiebedrijven en klanten op de achtergrond aan elkaar knoopte, konden gebruikers straks alles via hun smartphone instellen. Woningbezitters hoefden niet eens zélf de beurs te trekken voor de aanschaf van zonnepaneel en warmtepomp. Evoyo zou ook zorgdragen voor alle benodigde energieapparatuur.

Rabo, Triodos en ASR staken miljoenen in failliet Evoyo

Met dit verhaal harkte het Amsterdamse bedrijf in korte tijd 125 miljoen subsidie bij elkaar. Evoyo verklaarde immers dat zij de grootste woningverduurzamer van het land zou worden. Financiers voor wie dat nog niet genoeg was, konden zich verlekkeren aan grote buitenlandse ambities. Het waren bepaald geen analfabete jaknikkers die meenden via Evoyo hun geld te kunnen vermeerderen maar gerenommeerde investeerders die niet met knollen thuiskomen als je hen naar de markt stuurt om citroenen te kopen. Tenminste, dat zou je verwachten van participanten met de naam en faam van Rabo Investments, Triodos, ASR en TomTom-oprichters Harold en Corinne Goddijn.

Evoyo kreeg 125 miljoen subsidie en was tien maanden later failliet

Het moet gezegd, tot op zekere hoogte maakte Evoyo zijn belofte waar. Het bedrijf betoonde zich een vernieuwende onderneming: de start-up presteerde het om met een tot aan de rand met miljoenen gevulde Sinterklaaszak binnen tien maanden door zijn hoeven te zakken. Een zeldzaam wapenfeit dat zonder enige twijfel nog tot in lengte van jaren op een prominente plek in de handboeken van bedrijfskundestudenten zal prijken. De driekoppige directie van Evoyo is daar evenwel niet erg trots op. Na het faillissement bleef het oorverdovend stil. Een wakkere reporter van duurzaam-ondernemen.nl, het toonaangevende medium in deze branche, wist oprichter en ceo Joris Jonker onlangs wél tot een gesprek te verleiden.

Faillissement Evoyo: waar zijn de miljoenen gebleven?

De (naamloze opgevoerde) interviewer draait niet om de hete brij heen en vraagt Jonker onmiddellijk waar al het geld aan op is gegaan. De oprichter noemt deze vraag welwillend: ‘Begrijpelijk.’ Hij legt uit dat twintig miljoen is gebruikt ‘voor het aflossen van leningen uit het verleden’, er nog eens een boel geld nodig was om ‘maatwerkprojecten uit het verleden recht te trekken’ en dat er is geïnvesteerd in zaken als digitalisering en personeel. Het goede nieuws is dat de 85 miljoen euro die was gereserveerd ‘voor de financiering van collectieve en individuele all-electric warmte-installaties van onze nieuwbouwprojecten’ nog altijd beschikbaar is. Deze activiteiten zijn kort voor het faillissement ondergebracht bij een ander bedrijf, energieleverancier Duurzaam Opgewekt.

‘Oorzaak faillissement Evoyo ligt bij investeerders’

Jonker legt de oorzaak van het faillissement bij zijn investeerders die toch allesbehalve zuinig zijn geweest. Omdat de bouw inzakte, nam de vraag naar warmtepompen af terwijl Evoyo had gerekend op een verdrievoudiging.  ‘We groeiden wel,’ aldus Jonker in het gesprek met duurzaam-ondernemen.nl, ‘maar een stuk minder hard dan waarop was gebudgetteerd. Door tegenvallende marktomstandigheden kwam het moment van herinvestering eerder dan voorzien. Onze aandeelhouders waren, gezien de onzekere markt en de hoge reorganisatiekosten, onvoldoende bereid om door te investeren.’ De kennis van Jonker blijft, ondanks het pijnlijke faillissement, beschikbaar. ‘Mijn passie voor de energietransitie is niet veranderd en zelfs versterkt,’ zegt hij. ‘Er komen grote veranderingen aan en mijn expertise is daarbij waardevol. Alleen, in welke vorm ik mijn missie ga voortzetten weet ik op dit moment nog niet. Voor nu ligt onze focus op het goed overdragen van alle projecten en het vinden van een nieuw thuis voor de overgebleven collega’s en klanten.’

Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 12 september 2024 Van de redactie | donderdag 12 september 2024
Ook voor webshop Game Mania valt het doek Retail trends | donderdag 12 september 2024
Aanbieder van tweedehands meubels failliet wonen360 | donderdag 12 september 2024
Nieuwe faillissementen van 11 september 2024 Van de redactie | woensdag 11 september 2024
Rechtbank verklaart Decodata in staat van faillissement wonen360 | woensdag 11 september 2024

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland