Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Zware straf voor 77-jarige hardnekkige oplichter

Door:
FaillissementsDossier.nl
  |  25 mei 2023
De rechter heeft een 77-jarige man uit Elst veroordeeld tot een celstraf van 15 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De hoogbejaarde man heeft zich schuldig gemaakt aan faillissementsfraude, oplichting, het negeren van een opgelegd beroepsverbod, witwassen en het vervalsen van documenten.

De strafmaat is mede bepaald op basis van procesafspraken tussen de officier van justitie en de advocaat van de beschuldigde. Deze senior oplichter misleidde gedurende enkele jaren meerdere personen door zich voor te doen als een financieel en juridisch adviseur. Hij won hun vertrouwen en overtuigde hen, onder valse voorwendselen, om aanzienlijke geldsommen naar hem over te maken. Dit resulteerde in aanzienlijke financiële schade voor de slachtoffers en profijt voor hemzelf. Zijn handelen heeft ook onherstelbare schade aangericht aan het vertrouwen dat zijn slachtoffers in hem hadden.

Beroepsverbod genegeerd

Ondanks een beroepsverbod, opgelegd door deze rechtbank in 2018, bleef de man strafbare feiten plegen. Door het beroepsverbod was het hem niet toegestaan op te treden als adviseur in de financiële sector. Hij was betrokken bij meerdere witwasoperaties en nalatig tijdens het faillissement van zijn bedrijf door geen administratie te overhandigen aan de curator. Dit zijn zeer ernstige overtredingen. Desondanks, ging hij door met zijn frauduleuze activiteiten ondanks het opgelegde beroepsverbod.

Geen verdediging tegen bewijs

Het Openbaar Ministerie heeft procesafspraken gemaakt met de beschuldigde en zijn advocaat. Deze afspraken hielden in dat de advocaat geen verzoeken tot onderzoek zou indienen en geen verdediging zou voeren tegen het bewijs tijdens de behandeling van de strafzaak. De officier van justitie zou vervolgens een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan 10 voorwaardelijk, eisen. Bovendien moet de man voldoen aan diverse bijzondere voorwaarden en een schadevergoeding betalen aan de slachtoffers. De rechtbank is van oordeel dat deze straf in dit specifieke strafdossier passend is.

Meer faillissement nieuws
Moederbedrijf Perry Sport, Aktiesport en Sprinter failliet Accountant.nl | vrijdag 8 december 2023
Nieuwe faillissementen van 7 december 2023 Van de redactie | donderdag 7 december 2023
Nieuwe faillissementen van 6 december 2023 Van de redactie | woensdag 6 december 2023
Viaplay met Max Verstappen-snelheid op weg naar faillissement Henk Hanssen | woensdag 6 december 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland