In Hengelo heeft de directeur van DKB Thuiszorg bekendgemaakt dat hij door zijn gokverslaving tonnen aan zorggeld heeft laten verdwijnen. Dit komt naar voren uit het faillissementsverslag van curator Kim Fraterman. Het zorgbureau was in 2016 opgericht en richtte zich voornamelijk op mensen met een migratieachtergrond.
Het zorgbureau had in 2018 en 2019 nog een omzet van respectievelijk 1,2 miljoen en 1,3 miljoen euro met een winst van ruim 117.000 en 95.000 euro. Het bureau richtte zich op cliënten die voornamelijk Armeniërs waren en nauwelijks Nederlands spraken.
Directeur spoorloos
Door de coronacrisis en problemen met de Gezondheidsinspectie kwam het bedrijf echter in de problemen en werd het in 2021 failliet verklaard. Toen de curator de boekhouding van DKB opeiste, bleek de directeur spoorloos. Na enige tijd werd hij medio december voor 30 dagen in faillissementsbewaring genomen en later met nog eens 30 dagen verlengd.
De curator kreeg in de tussentijd toegang tot bankgegevens waaruit bleek dat tussen september 2021 en oktober 2022 ruim 75.000 euro was opgenomen. Ook was er geld van de bankrekening van DKB gebruikt voor privé-uitgaven.
Schoon schip
Tijdens zijn gevangenschap heeft de directeur schoon schip gemaakt en een verklaring ondertekend waarin hij aangeeft de tonnen aan zorggeld terug te willen betalen. Hij had namelijk alle contante bankopnames "privé opgesoupeerd" vanwege zijn gokverslaving. De directeur is inmiddels persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor het financieel tekort in het faillissement.
Naar aanleiding van het verslag van de curator zal er een procedure worden gestart tegen de holding Louise. De schuldenlast bij andere partijen is opgelopen tot ruim 136.000 euro, waarvan ruim 91.000 euro door de fiscus wordt geclaimd en het UWV ruim 2.000 euro tegoed heeft.
Conservatoir beslag
De curator heeft conservatoir beslag laten leggen op alle vermogen van de zorgdirecteur om zo te kunnen achterhalen of hij zijn belofte om alle schade te vergoeden zal nakomen. Of dit voldoende is om de schade daadwerkelijk te kunnen dekken, is nog onduidelijk.