Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

Warme bakkers worden steeds zeldzamer in kop van Noord-Holland

Door:
Henk Hanssen
  |  7 december 2022
Noord-Hollanders die de komende weken op zoek gaan naar kakelverse kadetten of een kerststol van bakkerskwaliteit, zullen wat verder om moeten rijden. In Noord-Hollands valt de ene na de andere bakkerijketen om. Vorige maand ging bakkerij Bakker failliet, gisteren viel het doek voor bakkerij Jonker, met zeven vestigingen een van de grotere ketens in deze provincie.

Opnieuw bakkerijketen Noord-Holland failliet

‘Iets wat niet voor mogelijk werd gehouden, is toch gebeurd.’ Met woorden waarin het ongeloof nog na suddert, maakte bakkerij Jonker afgelopen vrijdag via Facebook bekend dat de ovens zouden worden uitgezet. Gisteren werd het zelf aangevraagde faillissement definitief. Het bericht leidde tot een stroom van honderden verdrietige en soms boze reacties. ‘Wat een vreselijk nieuws! Geweldig bedrijf met geweldige mensen met zóveel passie, inzet en liefde! Deze regering heeft jullie de kop gekost! Hoop dat jullie op wat voor manier dan ook weer verder kunnen!’

Ambachtelijk familiebedrijf uit 1934 failliet

Een klant bracht in herinnering hoe ze in Oudkarspel was opgegroeid met een bakkerij Jonker als buren. Jonker is een familiebedrijf met een lange geschiedenis in Noord-Holland. De bakkerij werd in 1934 opgericht door Piet en Lena Jonker, de grootouders van de huidige eigenaren, de broers Ed en Rob Jonker. De laatste decennia breidde de zaak steeds verder uit.
De keten heeft zeven vestigingen in Noord-Holland, onder meer in Alkmaar, Purmerend, Heerhugowaard en Zuid-Scharwoude.

Tegemoetkoming kabinet komt voor bakkers te laat

De oorzaak van het faillissement is nog niet bekend. Naar alle waarschijnlijkheid kon ook bakkerij Jonker niet tegen de sterk gestegen energie- en materiaalkosten optornen. Vorige maand kondigde een andere ambachtelijke bakkerij uit dezelfde regio aan om deze reden de deuren te gaan sluiten: de al 130 jaar bestaande bakkerij Bakker met vestigingen in Schoorl, Groet en Noord-Scharwoude. De financiële ondersteuning die het kabinet aan energie-intensieve bedrijven heeft toegezegd, komt voor veel bakkers te laat.

‘Kabinet draait bakkers rad voor ogen’

In de bakkersbranche wordt de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) als een ‘dooie mus’ afgedaan. ‘Het kabinet heeft bakkers een rad voor ogen gedraaid,’ stelt men. De TEK geeft in april 2023 recht op een vergoeding aan mkb-bedrijven met maximaal 250 werknemers die minstens 12,5 procent van hun omzet kwijt zijn aan energiekosten en jaarlijks meer dan 5.000 m3 gas of 50.000 kWh elektriciteit verbruiken. De bakkersbond NBOV heeft al diverse keren aangegeven dat de regeling niet aansluit op de realiteit van bakkers.

Meer nieuws over dit onderwerp
Meer faillissement nieuws
Nieuwe faillissementen van 30 november 2023 Van de redactie | donderdag 30 november 2023
Fur-Textiles Nederland BV failliet verklaard wonen360 | donderdag 30 november 2023
Nieuwe faillissementen van 29 november 2023 Van de redactie | woensdag 29 november 2023
Forum voor Democratie bv technisch failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023
In 2023 gingen al 25 zonne-energiebedrijven failliet Henk Hanssen | woensdag 29 november 2023

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland