Actuele informatie over faillissementen en surseances

Wat kan er gebeuren bij faillissement?

Bron: FaillissementsDossier.nl   |  21 september 2022
Iedere ondernemer hoopt een succesvol bedrijf te managen en goede zaken te doen. Soms loopt het echter anders dan gepland. Een bedrijf kan in de schulden komen en zelfs failliet gaan. Wat er precies kan gebeuren in het geval van een faillissement, lees je in dit artikel.
Wat is een faillissement?

Bij een faillissement ben je niet meer in staat om je schulden af te betalen. Een rechtbank bepaalt wanneer dit het geval is. Heeft een rechtbank besloten dat jouw bedrijf inderdaad failliet is gegaan, dan wordt er een beslag gelegd op je eigendommen en inkomsten. Op die manier probeert men de schulden van jouw bedrijf zo goed mogelijk af te betalen.

Wat er vervolgens precies gebeurt en wie of wat er aansprakelijk is, hangt af van de ondernemingsvorm waarmee je werkt. Is jouw bedrijf een eenmanszaak of vennootschap, dan word je ook persoonlijk failliet verklaard. Werk je via een andere vorm, bijvoorbeeld een bv, dan kan je niet persoonlijk failliet verklaard worden. In dat geval wordt alleen het bedrijf failliet verklaard.

Wat gebeurt er bij een faillissement?

Een faillissement kan op verschillende manieren tot stand komen. Allereerst kan je zelf om een faillissement vragen bij de rechter. Dit doe je wanneer je merkt dat je de schulden van het bedrijf niet meer kan betalen. Ook kunnen schuldeisers ervoor kiezen om jouw faillissement aan te vragen. In beide gevallen gaat de zaak naar de rechtbank.

De rechtbank bepaalt de datum van het vonnis en nodigt de betrokkenen hiervoor uit. Vaak kiest een rechtbank ervoor om het bedrijf op te roepen door middel van een deurwaarder. Deze bezorgt de brief persoonlijk. Het is belangrijk dat je op de zitting verschijnt, anders wordt er een nieuwe datum voor het vonnis bepaald.

Besluit een rechtbank dat jouw bedrijf failliet is gegaan, dan wordt er een curator ingeschakeld. Deze beheert de in beslag genomen eigendommen en inkomsten om de schulden af te betalen. Hierbij hebben sommige schuldeisers voorrang op andere schuldeisers. Een curator weet hoe dit zit en handelt de zaak zo goed mogelijk af. Je bent verplicht om aan het faillissement van jouw bedrijf mee te werken wanneer de rechter het faillissement heeft vastgesteld.

Een curator bepaalt ook of je een doorstart mag maken of niet. In het geval van een doorstart wordt het faillissement niet publiekelijk bekend gemaakt. Is er van een doorstart geen sprake, dan maakt men het faillissement wel bekend. Dit gebeurt onder andere bij de KvK en in het landelijk dagblad.

Wie is

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland