Actuele informatie over faillissementen en surseances

Is 2G-beleid de redding of het einde voor de winkelstraat?

Door:
Henk Hanssen
  |  5 januari 2022
In november spraken brancheorganisaties uit de retail zich nog fel uit tégen de verplichting om klanten op het coronatoegangsbewijs te controleren. Maar met ingang van 2022 zijn ze als een blad aan de boom omgedraaid. Gisteren kondigde INretail opeens aan dat winkeliers wél bereid zijn het 2G-beleid te ondersteunen. Redt 2G de winkels uit de lockdown of graven retailondernemers hiermee hun eigen graf?

November 2021: ‘2G-beleid is onuitvoerbaar. Elke controle kost één minuut per klant.’

Onbetaalbaar. Onwerkbaar. Onuitvoerbaar. Zelden klonk de weerstand tegen een kabinetsvoornemen zo standvastig als uit de monden van Jan Meerman, directeur van branchevereniging INretail, en Eus Peters, directeur van Raad Nederlandse Detailhandel (RND).  Als volleerd mummelende boeddhisten bleven de bestuurders hun mantra herhalen. Onbetaalbaar, onwerkbaar, onuitvoerbaar, repeteerden ze tegenover elke microfoon die hen werd voorgehouden. Mondkapjes plicht oké, qr-code nee, zeiden de spreekbuizen namens tienduizenden ‘niet-essentiële’ winkels. Ondernemers hadden er geen personeel en geen tijd voor: ‘Elke controle kost één minuut per klant. Opgeteld kost de check op maandbasis meer dan vijf miljoen uur.’

Januari 2022: ‘Winkeliers zijn bereid 2G-beleid te ondersteunen’

Maar zie, nauwelijks over de drempel van 2022,  zijn deze argumenten opgelost in de champagne. Tot verbazing van vriend en vijand verspreidde INretail gisteren het persbericht dat retailers wél bereid zijn extra maatregelen te omarmen. ‘Zo kunnen we bijvoorbeeld minder klanten per vierkante meter toestaan of het coronatoegangsbewijs invoeren zoals omringende landen doen.’ Het eerder om zijn zwabberbeleid zo verguisde kabinet wordt nu gepresenteerd als een partner met wie ‘heldere en reële afspraken’ kunnen worden gemaakt. ‘We roepen dan ook op om met ons in gesprek te blijven over hoe we op structurele wijze omgaan met het coronavirus. Wij onderstrepen dat winkels extra veiligheidsmaatregelen willen nemen.’


2G-beleid gebaseerd op ‘een bierviltje-berekening’

De ommezwaai van de brancheorganisatie die 13.000 winkeliers vertegenwoordigt leidt tot wisselende reacties. Sommige leden tonen begrip omdat de branche met de rug tegen de muur staat. Anderen zijn woedend en wijzen op de gebrekkige onderbouwing van de 2G-maatregelen. Vorige maand bleek uit een reportage van Follow the Money dat het rekenmodel achter het 2G-beleid door experts ‘een bierviltje-berekening’ wordt genoemd omdat er geen rekening wordt gehouden met gedragseffecten en onzekerheidsmarges. Een van hen kwalificeerde het model als ’een belediging voor de wetenschap’. Of de winkeliers daadwerkelijk aan de plannen van hun Haagse partner mee zullen gaan werken, zal nog moeten blijken. De Tweede Kamer debatteert op 17 januari over de wetsvoorstellen om het 2G-beleid in te voeren.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland