Door de coronacrisis zijn achterstallige betalingen met maar liefst met driekwart gestegen. 56 procent van facturen is nu achterstallig in vergelijking met 32 procent in dezelfde periode vorig jaar. Nederland scoort van alle Europese landen het hoogst als het gaat om de toename van het aantal dagen dat een vordering gemiddeld uitstaat. Dat blijkt uit de vandaag gepubliceerde Betalingsbarometer waarin kredietverzekeraar Atradius de betalingsmoraal van 2.603 bedrijven in dertien landen heeft onderzocht.
Achterstallige factuur wordt pas 25 dagen na vervaldatum voldaan
Nederlandse bedrijven moeten dit jaar aanzienlijk langer wachten op betaling van een achterstallige factuur. In 2020 wordt deze pas 25 dagen na de vervaldatum voldaan, vorig jaar was het geld al tien dagen na het verstrijken van de betalingstermijn binnen. 49 procent van de respondenten uit het Atradius-onderzoek geeft aan dat vorderingen in 2020 aanzienlijk langer uitstaan. Toch wil dit niet zeggen dat uitstel van betaling in Nederland de norm is geworden.
Ondernemers verlengen zelf betaaltermijn
‘Ondernemers kiezen er vaak zelf voor om hun betaaltermijn te verruimen,’ zegt Edwin Kuhlman, hoofd acceptatie van Atradius Nederland. ‘Door meer handelskrediet aan te bieden hopen bedrijven hun concurrentievermogen te vergroten en de verkoop te stimuleren. Daarnaast melden bedrijven dat ze krediet verstrekken om hun klanten te ondersteunen met kortetermijnfinanciering.’
Helft bedrijven biedt klanten langere betalingstermijn
Dergelijke soepelheid wordt niet alleen betracht door ondernemingen met genoeg vlees op de botten, Atradius signaleert dat overal in het bedrijfsleven coulance wordt geboden: bijna de helft van de bedrijven biedt zijn klanten langere betalingstermijnen aan dan voor de pandemie. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar nam de termijn met 21 dagen toe. 14 procent van de bedrijven gunt zijn klanten nu zelfs een betalingstermijn van negentig dagen of langer. ‘Een belangrijke reden daarvoor is opnieuw de coronacrisis,’ aldus Kuhlman.
Bedrijven betalen ook zelf later
De verslechterde betalingsmoraal van hun klanten leidt ertoe dat bedrijven maatregelen moeten nemen om liquiditeitsproblemen te voorkomen. Zo gaan ze ook zélf later betalen: bijna vier op de tien bedrijven stelde in 2020 betalingen aan hun eigen leveranciers uit. Daarnaast kiezen ze vaker voor een verzekering tegen betalingsrisico’s en steken ze meer tijd in klantcontacten en het inwinnen van informatie over de kredietwaardigheid.
Meeste ondernemers optimistisch over 2021
Gevraagd naar hun vooruitzichten voor 2021 zegt 46 procent van de ondernemers zich het meest zorgen te maken over het beheersen van de kosten en het behoud van voldoende cashflow. Ondanks het beroerde jaar overheerst het optimisme. Zo verwacht 67 procent dat de economie in Nederland zich zal herstellen en is 45 procent positief over de internationale economie.
Het volledige rapport van de Betalingsbarometer kunt u downloaden via https://atradius.nl/rapport/nederland-optimisme-in-2021-heerst-ondanks-covid.html