Actuele informatie over faillissementen en surseances

 

OM start onderzoek naar faillissementsfraude bij Megahome

Door:
Henk Hanssen
  |  19 augustus 2020
Het Openbaar Ministerie begint een strafrechtelijk onderzoek naar het faillissement van de Almelose projectontwikkelaar Megahome. Het OM vermoedt dat er op grote schaal belasting- en faillissementsfraude is gepleegd. Ook zou er geld zijn witgewassen.

Megahome: een schuld van 268 miljoen euro

 

Megahome uit Almelo ging in 2016 ten onder aan een schuld van 268 miljoen euro. De neergang leidde tot een van de grootste faillissementen uit de geschiedenis van Twente. Curator Jan van der Hel, eveneens uit Almelo, heeft tot op de bodem uitgezocht wat er precies is gebeurd. In zijn meest recente faillissementsverslag concludeert hij dat er sprake is van een ‘zeer omvangrijk aantal rechtshandelingen die de toets van artikel 42 Fw niet kunnen doorstaan’. Artikel 42 betreft de Actio Pauliana, de bepalingen uit de Faillissementswet die onder meer stellen dat schuldenaars voor de faillietverklaring geen handelingen mogen verrichten die schuldeisers benadelen.

Onder Megahome hing een web van meer dan vijftig bedrijven

Grootste schuldeiser van Megahome is huisbankier Rabobank dat ruim 205 miljoen euro tegoed heeft. Woningbelegger Vesteda vordert 25 miljoen, de gemeente Emmen bijna 14 miljoen en de Belastingdienst ruim drie miljoen. Na jaren van geduldig onderzoek is curator Van der Hel er in geslaagd om het web van meer dan vijftig bedrijven en stichting dat onder Megahome hing te ontwarren. De curator heeft een vracht aan bewijsmateriaal verzameld waaruit blijkt dat de oprichter van Megahome.nl bv, Willy W. uit Zenderen, een dorpje onder Almelo, via gewiekste constructies enorme sommen geld, onroerend goed en andere eigendommen wegsluisde.

Functioneel Parket voert onderzoek naar Megahome uit

W. beheerde daartoe onder meer een vennootschap op de Britse Kanaaleilanden, MVZwei Limited, waarvan hij enig aandeelhouder was. Deze onderneming werd in oktober 2015 opgeheven. Een andere vennootschap van W., Nebo bv, viel buiten het faillissement. Juist aan dit bedrijf zou voor het faillissement veel geld overgemaakt zijn. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het Functioneel Parket, een landelijk opererend onderdeel van het OM dat zich specifiek heeft toegelegd op de bestrijding van ingewikkelde fraudezaken. 


Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland