Actuele informatie over faillissementen en surseances

Schuldeisers vragen faillissement HEMA aan

Door:
Henk Hanssen
  |  24 juni 2020
De onderneming leek juist in rustiger vaarwater te zijn gekomen maar het tegendeel blijkt het geval. Een groep schuldeisers die samen 54 miljoen euro van HEMA tegoed hebben, heeft gisteren het faillissement van het moederbedrijf (waaronder de winkelketen) aangevraagd. HEMA heeft vorige week verzuimd een deel van de lening af te lossen, stellen zij. Staat er weer een Hollands warenhuisicoon op omvallen?

Ad Hoc Group streepte driehonderd miljoen euro weg

Ruim een week geleden sprak topman Tjeerd Jegen nog monter van ‘een prachtige uitkomst’. Na moeizame onderhandelingen was overeengekomen dat een groep obligatiehouders de helft van een zeshonderd miljoen grote schuld zou uitgummen in ruil voor alle aandelen HEMA. De genereuze beleggers, die zich de Ad Hoc Group noemen, waren ook nog eens bereid tweehonderd miljoen aan achtergestelde leningen te vergeten. Aasgieren? Jegen wilde niets van dit scheldwoord weten, zei hij in de media. Het zwaard van Damocles dat al vijf jaar boven zijn hing, was eindelijk verdwenen. Hij had het vertrouwen van de financiers gekregen en dankzij een hanteerbare schuld kon hij voor zijn bedrijf weer met een gerust hart aan de toekomst werken.

Marcel Boekhoorn: als een overbodige pion opzij geschoven

Not dus. Nog geen negen dagen later heft Damocles opnieuw zijn zwaard boven de misschien wel meest geliefde winkelketen van ons land. De Ad Hoc Group, een clubje van acht mega-investeerders waaronder Credit Suisse, de Scandinavische bank Nordea en het Amerikaanse Invesco, heeft al te ad hoc geopereerd, zo lijkt het. Niet alleen doordat Marcel Boekhoorn – de ondernemer die in 2018 honderd miljoen in HEMA stak – als een overbodig pionnetje opzij werd geschoven maar ook doordat zij bij het sluiten van de deal de belangen van een groepje collega-investeerders opzettelijk over het hoofd hebben gezien.


Boze beleggers HEMA laten zich niet afschepen met een afkoopsom

En daar zijn deze beleggers bepaald ongelukkig mee. Zij hebben tezamen 54 miljoen aan HEMA’s moederbedrijf geleend en staan ook nog eens in de boeken voor een achtergestelde lening van 150 miljoen. Waarom zouden zij zich nu laten afschepen met een afkoopsom van een paar miljoen? Vorige week maandag moest HEMA een deel van de schuld aan hen aflossen. Omdat het concern deze verplichting niet nakwam, zijn de beleggers naar de rechter gestapt en hebben zij het faillissement van het moederbedrijf aangevraagd. Volgens het FD, dat gisteren als eerste met dit bericht naar buiten kwam, heeft de groep op een zijspoor geschoven beleggers ook beslag laten leggen op aandelen van verschillende vennootschappen van HEMA.

Henk Hanssen Wie is Henk Hanssen
Henk Hanssen is als financieel-economisch redacteur verbonden aan Faillissementsdossier.nl. Hanssen studeerde aan de School voor de Journalistiek in Utrecht en aan de Film- en TV-academie in Amsterdam. Hij werkte onder meer voor bedrijven als ING Bank en de ANWB en voor diverse week- en maandbladen, waaronder Rails, De Zaak, Money en Geld-magazine.

Volg het laatste nieuws en insolventies via Twitter
Volg het laatste nieuws en insolventies via Facebook
  • Binq Media B.V., Media Park, Locatie Heideheuvel H1, Mart Smeetslaan 1, 1217 ZE Hilversum, Nederland