De Provincie Friesland wordt voor bijna een miljoen euro gedupeerd door een lening die werd verstrekt aan glastuinbouwbedrijf Hartman uit Sexbierum. Dit bedrijf ging begin november failliet. De lening werd verstrekt voor een aardwarmteproject dat nooit van de grond kwam.
Friese Onderneming van het Jaar
In 2013 zagen de zaken er nog zo zonnig uit voor de firma AC Hartman. Samen met drie andere uitverkoren ondernemingen werd de kwekerij van tomaten, komkommers, aubergines en tomaten genomineerd voor de verkiezing Friese Onderneming van het Jaar. Aan de nominatie ging een uitgebreide financiële toetsing vooraf. In datzelfde jaar verstrekte de Provincie een lening van 4,8 miljoen euro.
Aardwarmteproject
Het geld was bedoeld voor een aardwarmteproject. Hartman was een van de grootste biologische glastuinbouwers van Europa. Het bedrijf leverde onder meer producten aan supermarkten als Albert Heijn. Hartman streefde ernaar zijn kassen te verwarmen met behulp van geothermie in plaats van met aardgas. In 2009 gaf het ministerie van Economische Zaken een vergunning om te boren naar aardwarmte.
Overname werd een fiasco
In juni 2017 werd Hartman voor zeven miljoen euro ingelijfd door een schatrijke Belg, Hein Deprez. De voormalige champignonkweker uit Vlaanderen voegde de kweker toe aan The Fruit Farm Group, een van de bedrijfsonderdelen van zijn imperium. De overname mondde echter binnen korte tijd uit in een financieel, juridisch en persoonlijk drama.
Zelfmoord van Willem Hartman
Onenigheid over bestuur, betaling en bedrijfswaardering leidden dat najaar zelfs tot het overlijden van Willem Hartman. De 71-jarige eigenaar en oprichter van de Friese onderneming maakte zelf een eind aan zijn leven. AC Hartman dook daarop in de rode cijfers. In 2017 en 2018 werden miljoenenverliezen geleden. Begin november van dit jaar vroeg The Fruit Farm Group het faillissement aan voor haar Nederlandse dochter, AC Hartman.
Doorstart met Best Fresh Group
Een paar weken later werd bekend dat de Friese kweker een doorstart kon maken. Onder regie van curator Hillie Lunter uit Drachten bereikte Hartman een overeenkomst met tuinbouwbedrijf Best Fresh Group uit Poeldijk. Hierdoor keert Hartman formeel terug naar zijn Westlandse wortels. Het hoofdkantoor van de Best Fresh Group bevindt zich vlakbij Loosduinen, de plaats van waaruit oprichter Willem Hartman ruim veertig jaar geleden vertrok om zijn geluk in Sexbierum te beproeven.
Grootste deel lening teruggeboekt
Van de lening van de provincie heeft Hartman 800.000 euro gebruikt, de rest is teruggeboekt. De onderneming meende op een diepte van drieduizend meter water van honderd graden aan te treffen. De provincie heeft een claim ingediend bij curator Lunter maar het is uiterst onwaarschijnlijk dat ze daar nog een cent van terug zal zien. Er zijn geen zekerheden gesteld. Het CDA heeft aan de provincie vragen geteld over de gevolgde procedure.